Primăria municipiului Buzău a identificat la marginea orașului un teren de 20,2 hectare care va fi pus la dispoziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru realizarea unei perdele forestiere care ar urma să protejeze orașul de zăpada viscolită iarna și de praful adus de pe câmp în celelalte anotimpuri.

Ministrul liberal al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a venit de Ziua Mediului la Buzău pentru a inspecta terenul unde ministerul va planta 100.000 de arbori în toamna acestui an.

„ Aș vrea sa mulțumesc autorităților buzoiene și domnului primar Toma pentru că apelul meu de a pune la dispoziția ministerului aceste terenuri degradate pe care, cu bani guvernamentali, sa le împădurim și apoi să le redăm autorităților locale. Potrivit Institutului Național de Statistică, România are cel puțin 500.000 de hectare de terenuri degradate care apar în evidențe ca fiind terenuri agricole dar unde nu s-a cultivat nimic în ultimii 30 de ani ci, cel mult, au fost poate depozite de gunoi. Mulțumesc autorităților locale că au pus la dispoziție aceste teren de 20,2 hectare din care 7 hectare sunt în sit-ul Natura 2000. În această toamnă vom planta 100.000 de puieți. Vrem că prin această acțiune pe care o facem la nivel național cu sprijinul comunităților locale să facem cea mai mare extindere a fondului forestier național din ultimii 30 de ani”, a spus ministrul Mediului Costel Alexe.

Ministrul a ținut să precizeze că Buzăul este un exemplu de bună practică care s-a mobilizat și a identificat rapid terenul pe care urmează să fie realizată perdeaua forestieră din jurul orașului. De asemenea, Alexe a precizat că cheltuielile legate de plantarea celor 100.000 de copaci vor fi suportate de Guvern iar după aproximativ 5 ani, acesta va fi redat municipalității.

„Ne-a luat Covid-ul prin surprindere dar sper că societatea a înțeles cât de importantă este grija pentru mediu, cât de importantă este acțiunea noastră să protejăm, să conservăm și să lăsăm moștenire pe mai departe aceste comori. Acest teren va fi împădurit cu fonduri guvernamentale iar după 5-6 ani va reveni în proprietatea UAT Buzău”, a mai spus Costel Alexe.

La rândul său primarul Constantin Toma a solicitat ministrului rezolvarea mai multor probleme ale municipalității cum ar fi trecerea pădurii Crâng și a canalului natural Iazul Morilor în proprietate municipiului Buzău, mulțumind totodată pentru amenajarea primei perdele forestiere pentru municipiul Buzău.

„Mulțumesc pentru aprobare. Am dorit să avem aici o perdea forestieră pentru că aici bate Crivățul și este adus în oraș tot praful vara iar pe timp de iarnă zăpada este adusă de pe câmp și când se împotmolește o stradă aceea este la Buzău. Noi avem în plan de a planta foarte mulți copaci pentru că Buzăul este pe locul 1 in România și pe locul 11 în Europa la creșterea temperaturii medii cu 1,5 grade anual și trebuie să avem cât mai multe împăduriri și lucii de apă pentru a încerca să ținem în frâu acest fenomen de încălzire”, i-a spus ministrului Constantin Toma.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.