FOTO: Ministrul Apei și Pădurilor, Ioan Deneș, cere o anchetă la Vernești: ”La Buzău, fermierii preferă azotatul, nu gunoiul de grajd”

0
2062

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a vizitat marți două obiective din județul Buzău și le-a prezentat primarilor comunelor buzoiene investițiile pe care ministerul pe care îl conduce le va face în următorii ani în județ.

Primul obiectiv vizitat de Deneș a fost proiectul de regularizare a râului Sărata, pe raza localității Sărata Monteoru din comuna Merei, lucrare începută în anul 2016 și finalizată după mai bine de un an cu amenajarea a peste 2 kilometri de albie a râului ce străbate cea mai cunoscută stațiune balneoclimaterică din județ.

Aici, primarul comunei Merei, Ștefan Chircă, i-a spus lui Deneș că ministerul pe care îl conduce ar trebui să suplimenteze fondurile și să extindă lucrarea cel puțin pentru zona în care râul Sărata trece pe lângă casele oamenilor pentru a reduce orice risc în cazul unei viituri puternice.

Ulterior, ministrul Apelor și Pădurilor s-a deplasat la Vernești unde a vizitat o platformă comunală de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd realizată și dotată cu bani de la Banca Mondială. Platforma construită la Vernești cu scopul reducerii poluării pânzei freatice cu nitriți și nitrați nu mai funcționează de aproape un an pentru că gunoiul de grajd colectat nu are căutare în rândul agricultorilor. Potrivit viceprimarului comunei Vernești, sumele pe care agricultorii le-ar cheltui cu achiziția,  transportul și împrăștierea gunoiului de grajd ar fi mai mari decât cele cheltuite pentru tratamentele cu îngrășăminte chimice și, din această cauză, activitatea platformei a fost suspendată.

Surprins de cele aflate, ministrul Ioan Deneș a cerut o analiză completă a situației de la Vernești.

„E o investiție făcută în prima etapă printr-un împrumut de la Banca Mondială. Ministerul le monitorizează până la finalizare, după care administrația locală care primește o astfel de investiție la cheie trebuie să o administreze gospodărește. Este o premieră aici la Vernești unde am aflat cu stupoare că această platformă nu a mai colectat gunoi de grajd de aproape un an de zile. Este o premieră, am fost în multe locuri din țară și la Ialomița și la Călărași și chiar și în alte localități în Buzău. Nu pot să cred că atunci când se face comparația între azot și gunoiul de grajd fermierii de aici preferă azotul. Vreau să analizez clar pentru că este o situație singulară și să vedem de ce nu funcționează această platformă și de ce fermierii nu cumpără de aici gunoiul de grajd pentru a-l folosi în agricultură. Am dispus, pentru că aici se află și secretarul de stat Adriana Petcu, să facem o analiză să vedem de ce aici la Vernești lucrurile nu funcționează”, a spus ministrul Apei și Pădurilor, Ioan Deneș.

La sfârșitul vizitei în Buzău, ministrul Ioan Deneș, secretarul de stat Adriana Petcu, prefectul județului Buzău și senatorul Lucian Romașcanu, s-au întâlnit la sediul Primăriei Buzău cu primarii comunelor din județul Buzău cărora le-au prezentat investițiile pe care Ministerul Apelor și Pădurilor urmează să le demareze în următorii ani în județ și pentru care s-a alocat doar în 2019 suma de 28,37 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.