Focar de hepatită virală de tip A, la Școala generală numărul 6 din municipiul Buzău.
Nouă copii au ajuns la spital, după ce au început să se simtă rău, cu simptome specificii bolii mâinilor murdare, așa cum este cunoscută hepatita de tip A. Primul caz de boală a fost confirmat în data de 6 octombrie iar pe 14 octombrie deja erau și alți copii bolnavi astfel că autoritățile din Direcția de Sănătate Publică au declarat focar deschis la Școala numărul 6.
În total, până acum, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului județean Buzău au fost internați 9 copii, 8 din clasele primare și un elev de clasa a șaptea, în 4 situații diagnosticul fiind confirmat și de analizele de laborator.
Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, la acest moment, doar trei copii mai sunt internați, restul fiind la domiciliu, sub tratament. Sursa citată a adăugat că cel puțin până în acest moment diagnosticul de hepatită A nu a fost stabilit în cazul nici unui cadru didactic care a intrat în contact cu elevii bolnavi. Medicul Venera Acsinte a adăugat că elevii prezintă forme ușoare de boală, iar cu tratament și cu un mod de viață sănătos își vor reveni. Asta nu exclude însă apariția de noi cazuri de hepatită A la Școala numărul 6, cu atât mai mult cu cât în respectiva unitate de învățământ învață numeroși copii de etnie romă care trăiesc în condiții insalubre, greu de descris în cuvinte.
De altfel, copiii care s-au îmbolnăvit în aceste zile de boala mâinilor murdare locuiesc în zone precum Primăverii, Viilor, Rahovei ori Fundătura Salciilor. Micuții provin din familii sărace, cu numeroși membri, nu beneficiază de apă curentă și grupuri sanitare.
Pentru evitarea apariției de noi cazuri de hepatită A, Direcția de Sănătate Publică a luat o serie de măsuri la nivelul unității de învățământ la care a fost declarat focar epidemic.
Astfel, s-a realizat catagrafierea persoanelor care au intrat în contact cu elevii bolnavi, atât de la școală cât și de acasă, iar cei în cauză au fost vaccinați. De asemenea, la domiciliile bolnavilor, s-a realizat dezinfecția iar părinții copiilor au fost sfătuiți să dea o mai mare importanță igienei. La nivelul școlii, zilnic se va realiza triaj epidemiologic, vor fi monitorizate absențele și vor fi raportate Direcției de Sănătate Publică toate suspiciunile de boală. De asemenea, tot la nivelul școlii, de acum, va fi acordată o mai mare importanță curățeniei, în special în grupurile sanitare.
Hepatita virală A este o boală infecțioasă provocată de virus hepatic A care afectează acut ficatul. Cauzele răspândirii hepatitei A: sunt condițiile sanitar-igienice din cadrul locuințelor sau a locurilor de muncă, respectiv școli, lipsa igienii personale, migrarea necontrolată a populației, nerespectarea păstrării și pregătirii alimentelor. Alte căi de transmitere a infecției hepatitei A: parenterală, sexuală, de la mamă la făt, aerogenă, sunt atât de rare că în epidemiologia practică sunt ignorate. Medicii atrag atenția că grupurile de risc sunt: copiii, adolescenții, militarii și instalatorii.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.