Prezență slabă la vot în rândul buzoienilor care votează pentru alegerile europarlamentare. Până la ora 10.00 se prezentase la urne doar 4,23 la suta din cetățenii cu drept de vot clasând județul Buzău pe locul 27 la nivel național. Ceva mai bine la capitolul prezență se stă în localitățile unde au loc alegeri parțiale locale. Aici oamenii sunt mai sârguincioși poate și pentru că de votul lor se leagă schimbări care se vor face simțite într-un timp mai scurt. Astfel, cea mai mare prezență la alegerile parțiale locale se înregistra în comuna Calvini unde se prezentaseră până la ora 10.00 aproape 25 la sută din votanți urmată de comuna Ziduri unde prezența era de 23.13 la sută. Procente de peste 20 la sută în ceea ce privește prezența se înregistrau la ora10.00 și în celelalte localități unde se organizează alegeri parțiale. Astfel, la Valea Râmnicului votaseră pentru un nou primar 23, 02 la sută iar la Pogoanele își dăduse votul 21,95 la sută din cei înscriși pe listele permanente.
Printre buzoienii care și-au exprimat opțiunea electorală în cursul dimineții s-au numărat și o călugăriță dar și-o femeie care a venit la vot îmbrăcată în straie populare. Femeia îmbrăcată cu o ie românească și purtând pe cap o maramă albă a ales să vină astfel îmbrăcată pentru că este de părere că în momentele importante ale vieții trebuie să nu renunțe la portul popular românesc.
„Nu este un port chiar perfect dar ne străduim sa fie autentic. Pe unde mă duc așa îmbrăcată lumea este încântată. Eu am ales să vin astăzi așa pentru ca suntem români și eu cred că în momentele importante pentru noi și pentru țara asta ar trebui să ne îmbrăcăm așa în straie populare”, este de părere Anca Rânciog.
Buzoianca a explicat în exclusivitate pentru Observatorul Buzoian de ce consideră că ziua votului la europarlamentare este una importantă pentru români și pentru viitorul țării.
„ Am venit la vot sperând că schimb ceva. Dacă nu speram ca votul meu să schimbe ceva nu veneam. Eu sper ca lucrurile să se schimbe în țara asta, să se normalizeze într-un fel. Să nu credeți că, fiind îmbrăcată în straie populare, am vreo legătura cu sloganul unui anume partid politic.(nr. sloganul PSD-Mândri că suntem Români).
Dacă este sa judecăm sloganul acela eu îl consider un slogan captiv al unui partid care nu cred ca are vreo legătură cu acest slogan pentru că, după opinia mea, este partidul care ne-a vândut și pe noi și tot ceea ce are țara asta, este ca un blestem. Eu am venit aici pentru speranță, ca acest popor să spună cu adevărat voința sa dincolo de ideologii. Nu cred că politica ne reprezintă ci mai degrabă un crez, o simțire, un suflet cald sau valori creștine, valori morale în care sperăm sa ne crească copii”, a declarat buzoianca Ana Rânciog, femeia care a venit să voteze reprezentanții României în Parlamentul European îmbrăcată în straie populare.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.