RUGACIUNE
O nouă copie autorizată a „Rugaciunii” lui Constantin Brâncuși a ajuns din nou pe soclul de la mormântul avocatului Petre Stănescu situat în Cimitirul Dumbrava acolo de unde o altă copie a fost furată în vara anului 2005.
La 9 ani de la eveniment o nouă copie autorizată, făcută cu sprijinul Club Rotary Buzău în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău, Muzeul Județean Buzău și Consiliul Investitorilor Străini Buzău care au donat marea parte a fondurilor necesare turnării în bronz a celebrei statui, a fost deja montată urmând ca luni după-amiaza aceasta să fie inaugurată în mod oficial.
Lucrarea „Rugăciune” a fost realizată Constantin Brâncuși în 1910, ca parte a unui monument funerar în memoria buzoianului Petre Stănescu, la comanda soției acestuia. Sculptura originală a fost amplasată în cimitirul Dumbrava în anul 1914 chiar de către maestrul Constantin Brâncuși iar în anul 1956 a fost achiziționată de Muzeul Național de Artă. O copie autorizată, în bronz, a sculpturii, a ajuns pe mormântul buzoianului în 1974. 20 de ani mai târziu, copia a fost furată, fiind găsită doi ani mai târziu într-un depozit de lemne din Bistrița, pentru ca în 13 iunie 2005 copia, în valoare de 150.000 de euro, să fie din nou furată fără a mai fi găsită nici până astăzi. Cea de-a doua copie a „Rugăciunii” lui Constantin Brâncuși a fost realizată cu sprijinul Consiliului Investitorilor Străini al Primăriei Buzău și a oamenilor de afaceri care au participat în iarna anului 2012 la un bal de caritate destinat strângerii de fonduri pentru realizarea proiectului Club Rotary. Noua statuie a fost turnată în bronz la o turnătorie din Arad și a costat în jur de 7.000 de euro.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.