Sute de suflete pier an de an în accidente produse pe șosele. În unele cazuri, șoferii inconștienții sunt cei care produc adevărate tragedii, însă nu de puține ori, cei care calcă strâmb și ajung pe patul de spital ori chiar își pierd viața, din cauza propriei neglijențe, sunt pietonii. Pentru că, de la an la an, crește numărul pietonilor implicați în accidente dar si pentru că se apropie vacanța de vară iar elevii vor petrece mai mult timp afara, polițiștii au dat startul unei campanii menite a atrage atenția asupra riscului care pîndește pe orice stradă.

Pietonii reprezintă de departe cea mai numeroasă și mai vulnerabilă categorie de participanți la trafic. Statisticile arată că în prezent, la nivel naţional, indisciplina pietonilor se situează pe locul al doilea în ierarhia cauzelor generatoare de accidente. E clar că deplasarea în calitate de pieton nu este deloc lipsită de riscuri, mai ales dacă cei care aleg să meargă pe jos sunt certați cu legile pe care trebuie să le respecte chiar dacă nu se află la volan.

Tocmai pentru a reduce numărul accidentelor în care victime cad pietonii, polițiștii au pus la punct un plan de bătaie-au demarat o campanie menită a atrage atenția celor care merg pe jos asupra riscurilor la care se expun atunci când se aventurează pe străzi, fără să respecte cele mai elementare reguli pe care ar trebui să le știe de la grdiniță. Pentru ca acțiunea să aibă efecte maxime, oamenii legii s-au gîndit să ceară ajutorul elevilor, astfel că, de zilele acestea, pe strazile din Buzău, vor putea fi văzute pe străzi, ca pe vremuri, patrulele școlare.

Campania presupune ca micii rutierişti să fie prezenţi la începutul şi la finalul cursurilor în apropierea scolilor pentru a-i dirija pe elevi să traverseze corect dar şi să le atragă atenția  șoferilor  şi părinţilor care vin să-şi ia copiii de la cursuri în cazul în care nu respectă legile în trafic. Iar statisticile polițistilor arată că destul de mulți sunt cei care nu țin cont de reguli pe străzi, fie că este vorba de șoferi fie că ne referim la pietoni. Este suficient să privim pe străzile orașului şi vedem cum la fiecare colţ de stradă, oamenii își pun viața în pericol, traversând fără să se asigure. Iar pe străzile mici, unii ajung să circule chiar pe mijloc, fără nici o teamă că ar putea fi loviți în plin de un șofer care ar putea să nu mai aibă timp să frîneze

Și pentru a atrage atenția asupra tragediilor care se pot produce pe străzi, în caz de neatenție ori grabă, zeci de copii vor organiza astăzi un mars pe străzile Buzăului. Preşcolarii de la grădiniţa „Boboceii” din Micro III şi elevi ai Şcolii nr. 11, vor încerca, astfel, să atragă atenţia soferilor asupra obligativităţii de a da prioritate pietonilor care vor să traverseze regulamentar, indiferent de vârsta pe care o au. Punctul de plecare al marșului este Şcoala nr. 11, iar până la Parcul Tineretului copiii vor distribui pliante cu recomandări preventive şoferilor pe care îi vor întâlni în cale.

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.