Cercetătorii de la Staţiunea Legumicolă din Buzău vor să creeze un soi de pepene galben cu arome de fructe exotice. Ideea nu este neapărat o premieră, pentru că pe pieţele externe există deja astfel de fructe. Pepenii de la Buzău ar putea avea arome de vanilie, pere sau kiwi, dar pînă cînd vor ajunge pe piaţă va mai dura cîţiva ano pentru că soiurile trebuie omologate.

Cercetătorii buzoieni au în lucru, încă de anul trecut, un soi de pepene cu arome împrumutate de la alte fructe. Anul trecut, s-a obţinut un pepene cu gust şi pulpă de pară, anul acesta se încearcă obţinerea unui pepene cu gust de kiwi. Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea legumicolă, ne-a declarat: „Se pot obţine aceste soiuri speciale, dar, la noi, în România, nu prea s-a explorat pepenele galben. Se obţine prin metodele clasice de selecţie, nu vorbim despre organisme modificate genetic. În străinătate, să ştiţi, există de mulţi ani, pe piaţă, pepeni galbeni cu arome de ananas sau kiwi. Noi, anul trecut am obţinut un soi care dădea impresia că este pulpă de pară, avea culoarea şi consistenţa unei pere.”

După ce vor testa soiurile cu diferite arome, cercetătorii vor face şi pasul spre omologare şi brevetare. Abia peste circa 5 ani, fructele ar putea ajunge pe piaţă.

La Buzău, este deja omologat încă dinainte de 1989 un soi de pepene fondant care are o pulpă crocantă şi densă şi care poate fi folosit la preparate de cofetărie şi dulceţuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.