UPDATE:

Din primele informații se pare că anchetatorii au solicitat documente din care să reiasă studiile și rezultatele acestora făcute de patru medici printre care și psihiatrul Monica Moșescu.

Monica Moșescu
Monica Mosescu

Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca nu a putut oferi prea multe amănunte în legătură cu ancheta desfășurată de polițiști, dar a confirmat că anul trecut a dat aprobare pentru mai multe astfel de teste:

„S-au prezentat 3 domni de la politia economica și vor sa ancheteze o problemă legată de studiile acestea clinice care se fac. Cu adevărat noi am avut studii clinice făcute la spital, am dat aprobare pentru anul trecut, avea toate avizele de la fel de fel de comisii si am aprobat lucrul asta iar pentru anul acesta mi-a venit o solicitare în decembrie pentru 2016 și nu le-am mai aprobat pentru acest an pentru ca eu nu am reușit să aflu ce pacienți intra în studiul ăsta… care mi se pare o chestiune delicată.  Sunt studii din câte îmi amintesc 2 medicamente, nu știu să vă spun ce medicamente, în referat se menționa pe un număr de 10-20 pacienți, nici măcar numărul exact nu era stipulat acolo și nu știu ce să vă spun altceva mai mult. Polițiștii mi-au prezentat ordinul prin care au venit să facă acest control și s-au deplasat pe secție. Nu știu dacă s-au testat medicamente pe pacienți fără acordul acestora, nu pot să intru în amănunte dar eu nu cred că nu are o aprobare să facă studiile astea, adică o aprobare de la pacientul in sine. Nu cred că s-a ocupat să facă studiile astea fără consimțământul în scris al pacientului. Medicii s-ar putea să aibă cabinetele lor particulare unde să facă testele astea… în spital eu nici nu am cum, el are cabinetul lui, știți ca e doctrina asta, e singur acolo cu pacientul dar nu cred ca le-a făcut în spital. Eu știu doar că s-a făcut un referat, că au anexat toate aprobările astea, toate avizele venite de la fel de fel de comisii și în referatul respectiv are o aprobare a directorului medical  sau o propunere de aprobare și eu v-am spus le-am aprobat pentru anul trecut, anul ăsta știu sigur că nu le-am aprobat pentru că nu știam,  nu avem o garanție că se întâmplă acolo. Nu am avut eu încredere pe linia asta și mi s-a părut suspicios că nu cunoșteam bolnavii. Eu nu cred că anul acesta a mai făcut așa ceva, așa cred pentru că ne având aprobarea mea, nu avea voie” a declarat Dumitru Popescu, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.

La rândul său, directorul medical al instituției spune că astfel de studii nu s-au făcut decât pe persoane cu discernământ, care au fost informate și au semnat că sunt de acord cu procedura.

“ În anul anterior s-au derulat în spitalul nostru 3 studii clinice, au fost implicaţi mai mulţi medici investigatori iar că număr de pacienţi, nu va pot spune cu precizie dar undeva până în 100 de pacienţi au fost înregistraţi în aceste studii clinice. Nu cred că îşi permite cineva să introducă într-un studiu clinic un pacient fără consimţământul acestuia. Sunt convinsă că aşa cum sunt metodologiile create, pacienţii ştiau foarte bine despre ce este vorba. Medicii primesc bani pentru aceste studii clinice. În calitate de investigatori ei sunt plătiţi de firma respectivă. Aceste studii reprezintă diverse modalităţi, sunt medicamente despre care nu se ştie exact ce substanţă activă conţin, care sunt date pacienţilor şi sunt urmărite reacţiile acestora, cum evoluează simptomatologia sau sunt medicamente cunoscute care în asociere cu medicamentele pentru bolnavi psihici pot îmbunătăţi acţiunea acestora. Se recurge la aceste studii că să garanteze ori eficientă unor medicamente sau să apară noi medicamente, la apariţia unui nou medicamente este nevoie de un astfel de studiu. Aceste studii se fac numai pe persoane cu discernământ pentru că aceste persoane nu sunt incluse în studii numai după ce semnează un consimţământ”, a declarat Viorica Mihalașcu, directorul medical al Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.

 

 

Percheziții sub coordonarea IGPR la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca. Mai mulți medici sunt bănuiți că ar fi testat medicamente pe pacienți fără ca să le fi adus la cunoștință acest lucru. La Buzău anchetatorii ridică mai multe documente!

Iată aici comunicatul :

La această oră, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii efectuează 26 de percheziții la cabinetele unor medici cercetați pentru fapte de corupție și ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din 16 județe.

La data de 31 mai a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, polițiștii efectuează 26 de percheziţii la cabinetele unor medici cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

Perchezițiile sunt efectuate la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, precum şi la sediile şi punctele de lucru a 5 societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor.

De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Din cercetări a reieșit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale).

Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor – subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia.

Medicii ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, în realitate.

Ulterior, medicii ar fi prezentat către sponsorul comanda studiul, respectiv societăţile percheziţionate, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

La activități participă polițiști din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, din cadrul D.G.P.M.B, precum și cei din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Argeş, Arad, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Verificările financiar – fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.