Au mai rămas mai puțin de 48 de ore până când românii vor fi chemaţi la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul ţării. Urnele se vor deschide duminică la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Peste o mie de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi mobilizaţi numai în judeţul Buzău pentru ca alegerile să se desfășuare fără incidente majore. Oamenii legii vor asigura transportul către secţiile de votare a buletinelor de vot şi a ştampielelor necesare și vor asigura paza secţiilor de votare astfel încît să nu existe nici o suspiciune de fraudare a alegerilor parlamentare.
Iar în ziua votului, polițiștii și jandarmii vor asigura paza secţiilor de votare din exterior dar la solicitarea preşedinţilor secțiilor de votare vor putea interveni și în interior. Nici polițiștii de la serviciul rutier nu vor avea liniște în ziua alegerilor. Ei vor fi prezenți în stradă pentru a fi cu ochii pe amatorii de turism electoral.
Poliţiştii reamintesc cetăţenilor că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Tot faptă de natură contravenţională reprezintă şi refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi, valoarea amenzii fiind în acest caz cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
De asemenea, fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar pedeapsa prevăzută în cazul utilizării unui buletin de vot fals ori al introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Mobilizarea poliţiştilor la alegerile parlamentare este cu atât mai bine pregătită cu cât la scrutinul pentru localele din vară comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, Ion Marin a fost demis la sesizarea politicienilor ca urmare a unei organizări defectuase. Demiterea a venit chiar în noaptea de dinaintea votului atunci cînd comisarul şef Ion Marin a fost înlocuit cu Vasile Osiac, reprezant din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române rămas în funcție și astăzi.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.