Infracționalitatea în rândul elevilor a crescut în ultimul an cu 22% după datele prezentate de reprezentanții Poliției în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. Anul trecut s-au înregistrat 46 de fapte în care au fost implicați elevi față de doar 36 în anul 2010. Din cele 46 de fapte sesizate, 43 au fost comise în interiorul unităților de învățământ și 3 în afara acestora. Dintre acestea, 27 au fost comise în licee, 16 în școli generale și alte 3 în alte instituții de învățământ preuniversitar. Cele mai multe cazuri de astfel de infracțiuni s-au înregistrat în municipiul Buzău 38, Râmnicu Sărat 2 și în mediul rural 6 cazuri. Pe lângă statistica referitoare la numărul de cazuri, polițiștii au întocmit și un top al străzilor care presupun cele mai multe riscuri pentru elevi.
Astfel, cele mai „periculoase” străzi din Buzău, din punct de vedere al infracțiunilor în care au fost implicați elevi, sunt Aleea Zorilor 17%, strada Horticolei 11%, Spiru Haret, Dorobanți și Crizantemelor câte 6,5 % dar și străzile Victoriei, Bucegi, Chiristigii și Pietroasele.
Principalele cauze care au dus la astfel de fapte vizează atât modul de comportament al elevilor cât și al celor care ar trebui să se îngrijească de paza acestora. Dacă elevii continuă să se afișeze ostentativ cu obiecte de valoare când merg la școală sau își lasă nesupravegheate bunurile personale ca telefoane, aparate foto sau portofele, nici cei ce ar trebui să se ocupe de paza tinerilor nu își fac treaba întotdeauna așa cum ar trebui. O mare parte dintre cazurile enumerate mai sus s-au produs ca urmare a faptului că în momentul plecării sau sosirii elevilor la școală, fie nu a fost nici urmă de paznic, fie agenților de pază nu prea le-a păsat de ce se întâmplă chiar sub nasul lor, cu cei pe care ar trebui să-i ferească de fărădelegi.
Dincolo de aceste aspecte, oficialii din Poliție și din Inspectoratul Școlar speră ca în 2012 numărul cazurilor cu elevi victime ori din contră, protagoniști ai unor infracțiuni, să scadă, având în vedere măsurile pe care cele două instituții spun că le vor lua în anul școlar aflat în derulare.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.