Uniunea Asociațiilor de Proprietari Buzău consideră ca reglementarile impuse de autoritatea locală în urma cărora buzoienii ar putea beneficia de scutire la impozit pe o perioadă de 7 ani sunt în defavoarea proprietarilor din cauza sumelor pe care aceștia trebuie să le cheltuiască pentru obținerea documentelor necesare. Conform legii 158/2011, proprietarii imobilelor care și-au executat lucrări de izolare termică pe bani proprii pot fi scutuți de la impoztul pe clădiri pe o perioadă de până la 7 ani în baza dovezii executarii lucrărilor impuse de auditul energetic al clădirii.

Astfel, U.A.P. Buzău consideră că:
1. Reglementările propuse , cât și legea 158/2011, nu pot fi în folosul celor care până la această dată au cheltuit diverse sume pentru a-și îmbunătăți ,,confortul’’ obligațiilor de plata la încălzire pe timpul iernii;
2. Marea majoritate a celor care au investit în reabilitarea termică până acum, fie au făcut lucrările în regie proprie, fie cu diverse firme mai mult sau mai puțin specializate, în dorința de a avea un preț mai mic și foarte puțini au încheiat proces verbal de recepție sau au apelat la un auditor energetic;
3. Stabilirea anumitor reguli pentru a beneficia de scutire la plata impozitului, cât și cheltuirea unor sume de bani pentru obținerea unor documente justificative în plus față de investiția în sine nu va avantaja cetățenii care au înteles inaintea statului urgența reabilitării termice. Așa că, în final , cam cât obții din scutirea de impozit trebuie să cheltuiești la început pe aceste documente justificative. Altfel spus cam ,,cât dai pe mere iei, pe pere’’.
4. Obligativitatea existenței auditului energetic ar anula practic orice beneficiu(ca și costuri) adus de această facilitate.
– Dosarul stufos solicitat proprietarilor(care în fapt nu fac decât să aplice soluții care pot fi standartizate) descurajează proprietarii în parcurgerea tuturor condițiilor de eligibilitate ca beneficiar al facilității.
5. Soluția pe care o considerăm mult mai bună este aceea de a continua și dezvolta cu sume substanțiale de la buget programul de reabilitare termică pentru întreg imobilul, ce va genera un singur audit energetic, o singură soluție tehnică de reabilitare pentru fiecare imobil și mai multe satisfacții pentru cetățeni.
6. Emiterea Legii 158 este vazută de către UAP Buzău ca o fugă de raspundere a statului față de alocarea unor sume considerabile în cadrul programului național de reabilitare termică.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.