Vremea și-a făcut de cap în ultimele ore iar efectele se văd acum, pe lumină!
La Cândești, apă cu mâl a intrat în 10 gospodării, distrugând solarii și grădini, dar și într-o casă unde s-a ales praful de tot: de la parchet, până la mobilă.
Oamenii sunt îngroziți cu atât mai mult cu cât au mai trăit o dată coșmarul provocat de ape, în urmă cu câțiva ani. Au plecat atunci la muncă în străinătate și și-au refăcut casa ”de la lingură”, însă acum spun că nu mai au putere să o ia de la capăt.
„Stăteam liniștiți și ne-am trezit la 3 noapte intr-un vuiet și când am coborât din pat am coborât drept în apă. Copii plângeau că apa mai avea puțin și ajungea în prize. Au încercat să adune calculatoarele de pe jos dar degeaba tot a intrat apa in ele. Acum totul este stricat. Am mai pățit o dată la fel cu casa cealaltă în anul 2005. Atunci noi eram afară și munceam am venit și am făcut casa asta de la lingură. Acum este totul distrus și nici asigurare nu mai avem pentru că am văzut că expirase și trebuia să mergem să o reînnoim”, a declarat proprietara casei din Cândești inundată de ape.
Pagubele ar fi putut fi și mai mari în comuna Vernești dacă autoritățile locale nu ar fi acționat încă din timpul nopții. Apa scursă de pe versanți amenința să inunde mai multe case dar autoritățile care au stat de veghe au dărâmat un dig și astfel apa s-a putut scurge în voie.
„Am oprit dimineață DN10 cu ajutorul celor de la poliție pentru vreo două ore am degajat DN10 și acum cu ajutorul pompierilor scoatem apa din case. Am ținut legătura toată noaptea cu doamna Prefect și vom face o evaluare după ce vom pune totul la punct și în măsura posibilităților vom încerca să îi despăgubim pe oameni”, a declarat primarul comunei Vernești Daniel Năstase.
Și la Viperești, natura a lăsat prăpăd în urmă. 11 gospodării, 3 case și 8 curți, au fost inundate, în ajutorul oamenilor acționând pompierii cu motopompe. Cinci persoane între care doi copii au fost evacuați din casa în care apa a intrat, oamenii riscând să se înece dacă nu își lăsau bunurile și plecau, cei cinci fiind cazați în primăria din localitate. La Pârscov, o curte a fost inundată, în timp ce la Beceni, în satul Izvorul Dulce, apa a intrat într-o gospodărie.
În urma ploilor abundente, DN 2 E85 a fost inundat în trei puncte iar pe DN 10, aluviuni scurse de pe versanți au inundat șoseaua în dreptul localității Sătuc, carosabilul fiind inundat și la Lunca Cislăului. Din cauza vântului puternic, aproape 3000 de consumatori sunt nealimentați în Cătina, Chiojdu și o parte din localnicii din Mărăcineni. Tot la Chiojdu, vijelia a rupt un stâlp din beton.
Tot din cauza vijeliei, patru copaci au fost puși la pământ: doi în municipiul Buzău, unul pe o stradă din Râmnicu Sărat iar unul în comuna Cătina. La Buzău, un copac a fost scos din rădăcină de vijelie și a căzut peste un autoturism parcat lângă bordură. Șoferul parcase autoturismul cu circa 10 minute înainte de incident, și se afla la recepția unui hotel din zonă unde avea de gând să înnopteze. Autoturismul, o Dacia Logan, a fost avariat în proporție semnificativă, iar o altă mașină a suferit avarii minore, caroseria fiind zgâriată de crengile arborelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.