Incendiile de vegetație uscată din ultima vreme provocate, cel mai probabil, chiar de proprietarii de terenuri în vederea „pregătirii” acestora pentru muncile agricole de primăvară determină Instituția Prefectului să ia măsuri ferme pentru a descuraja această practică.

Cum autorii incendiilor nu ajung niciodată să fie prinși și sancționați, Prefectura a decis desemnarea unor  reprezentanți care să monitorizeze respectarea protocolului dintre APIA, Garda Națională de Mediu și IGSU, protocol ce prevede acțiuni de supraveghere a modului în care fermierii respectă condițiile agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Mai precis, prefectul Daniel Țiclea a decis ca instituția pe care o conduce să facă o prioritate din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local.

„Vom acorda o atenție sporită acestui fenomen, al incendiilor necontrolate de vegetație uscată și modului în care instituțiile statului gestionează aceste situații. Este inacceptabil ca atât de multe forțe să fie blocate doar pentru lichidarea unor incendii de vegetație uscată, care scapă de sub control, din cauza unor oameni care nu respectă legea și care nu sunt trași la răspundere pentru faptele lor. Nu putem tolera o asemenea situație, care ar putea fi evitată dacă instituțiile statului, cu rol în gestionarea acestor evenimente, ar valorifica instrumentele legale pe care le au la îndemână”, declară prefectul județului Buzău, Daniel Marian Țiclea.

Prin urmare, vineri, 4 comisii mixte formate din reprezentanți ai ISU, Garda de Mediu, APIA, autorități locale, cărora, prin ordin al prefectului județului,  li s-au alăturat specialiști din Instituția Prefectului-Județul Buzău, având în sprijin polițiști și jandarmi, au mers în teren și au verificat situația mai multor terenuri care au fost incendiate, recent,  pe raza UAT-urilor Puiești, Beceni, Țintești și Merei. Echipele au identificat locurile incendiate de persoane neidentificate până acum, urmând ca reprezentanții APIA să efectueze măsurători pentru determinarea exactă a suprafeței pe care s-au manifestat incendiile necontrolate.

Conform legii, arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale se face numai după obținerea acceptului de la autoritățile competente și obținerea de către cetățeni a permisului de lucru cu focul, a cărui emitere se face prin grija primarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.