Maternitate Buzau-7
Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a anunțat vineri la finalul ședinței extraordinare a Consiliului Județean că Guvernul va sprijini Buzăul pentru ca noua maternitate să poată fi în sfârșit deschisă iar aici să poată fi tratate buzoiencele și aduși pe lume copii.
”Prim ministrul a anunțat că va sprijini Maternitatea. Nu știu deocamdată cu ce sumă. Luni o să mă duc să văd ce sumă va fi alocată județului Buzău” a anunțat Bîgiu.
Noua maternitate a fost inaugurată de către fostul preşedinte al CJ Victor Mocanu (PSD) în vara anului 2012, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, deşi nu avea aparatura necesară. De atunci, noua maternitate, care se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi are 150 de locuri, nu a funcţionat nicio zi. După inaugurare, Mocanu a fost acuzat că ar fi plătit o firmă să utileze maternitatea cu aparate medicale, acestea fiind luate apoi din unitatea sanitară.
În decembrie 2013, Victor Mocanu, care a candidat în 2012 pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Buzău, dar a pierdut alegerile, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău. Procurorii anticorupţie arătau că Mocanu a inaugurat în scop publicitar noua maternitate din Buzău, în contextul în care unitatea medicală nu avea clădirea finalizată şi nici nu era dotată cu aparatura medicală specifică.
După ce Cristi Bîgiu a preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, lucrările pentru finalizarea construcţiei noii maternităţi au fost oprite întrucât acesta nu a fost de acord să plătească ultima tranşă de bani constructorului. Astfel, constructorul a dat în judecată CJ, lucrările fiind oprite mai bine de un an, cât a durat procesul. În final, instanţa a dat câştig de cauză administraţiei judeţene, iar constructorul a fost nevoit să finalizeze lucrările, care au întârziat astfel până în noiembrie 2013.
”Dacă aparatura şi mobilierul pentru care exista un contract de închiriere în valoare de 50.000 de euro lunar ar fi asigurat desfăşurarea actului medical poate am fi făcut un efort şi am fi plătit. Din păcate, ceea ce era închiriat pentru o sumă extraordinar de mare nu era în măsură să asigure desfăşurarea actului medical, ci era doar o fotografie, un tablou care să dea bine înaintea unui moment electoral”, declara recent preşedintele CJ Buzău, Cristi Bîgiu.
În luna noiembrie 2013, Ministerul de Finanţe a alocat cinci milioane de lei Consiliului Judeţean Buzău, însă pentru că timpul în care putea fi cheltuită suma respectivă a fost foarte scurt, iar contestaţiile au tergiversat procedura de achiziţie a aparaturii medicale, o parte din bani s-au reîntors la bugetul de stat, CJ reuşind să cumpere aparatură doar de 3,25 milioane de lei.
În octombrie 2014, Consiliul Judeţean Buzău a semnat, contractul cu o bancă pentru un împrumut de 45 milioane lei din care ar urma să fie dotată noua maternitate din Buzău, inaugurată în 2012 deşi nu avea aparatură şi care nu este încă funcţională, acesta fiind al doilea împrumut luat de CJ pentru maternitate.
În prezent, naşterile au loc la Maternitatea Buzău care funcţionează de aproape o jumătate de secol într-o clădire care iniţial trebuia să fie închisoare. Imobilul nu a fost niciodată reabilitat, iar totul este degradat, de la vestiarele medicilor până la sălile de operaţie, în timp ce echipamentele medicale sunt foarte vechi, existând riscul contractării unei infecţii intraspitaliceşti. De asemenea, pereţii sunt scorojiţi, unele toalete sunt nefuncţionale, iar geamurile sunt zidite pentru a diminua pierderile de căldură. Cu toate acestea, la Maternitatea Buzău se nasc, anual, peste 2.500 de copii şi au loc peste 2.000 de intervenţii chirurgicale.
”Maternitatea nu mai este la standardele pe care ni le dorim. Îndeplineşte un minim de standarde medicale şi epidemiologice pentru că altfel nu ar primi avizele de funcţionare, însă nu sunt condiţiile pe care ni le dorim pentru pacientele noastre. (…) Starea maternităţii Buzău este aceeaşi de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ne-am îndeplinit rolul chiar dacă de 20-30 de ani se vorbeşte de o maternitate nouă. Consider activitatea noastră ca fiind satisfăcătoare, pentru ceea ce avem ca dotare”, declara recent doctorul Dorin Neacşu, şeful Secţiei obstetrică-ginecologie 2 din cadrul Maternităţii Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.