Presupusa replică bustului avocatului Petre Stănescu, furată în 1995 din Cimitirul Dumbrava, a ajuns în custodia Muzeului Județean

0

Bustul avocatului Petre Stănescu, o presupusă replică a sculpturii realizate de Constantin Brâncuși pentru monumentul funerar al avocatului buzoian a ajuns la Muzeul Județean Buzău după ce a fost găsit de polițiști după mai bine de 20 de ani de cercetări. Statuia din bronz a fost furată din Cimitirul Dumbrava în anul 1995 și găsită de polițiști după mai bine de 20 de ani de cercetări iar la sfârșitul anului trecut ea a fost predată Muzeului Județean Buzău.

„După aproape un sfert de secol bustul lui Petre Stănescu s-a întors acasă. Mulțumim celor care și-au dat mâna și au ajutat ca acest bust să se întoarcă acasă respectiv Consiliul Județean și Serviciul de Investigații Criminale”, a spus  directorul Muzeului Județean Buzău Daniel Costache.

Statuia găsită de oamenii legii trebuie să treacă acum printr-o expertiză care să ateste faptul că este replica sculpturii realizată de Brâncuși. Expertiza necesită timp dat și o sumă consistentă pentru care reprezentanții muzeului vor apela la Consiliul Județean.

„Practic e un lucru deosebit și mulțumim celor care după o lungă perioadă și cercetări au reușit să găsească aceasta statuie furată din Cimitirul Dumbrava. Statuia a fost donată prin testament Muzeului Județean cu condiția ca ea să rămână în Cimitirul Dumbrava. Muzeul Județean va trebui să facă o expertiză cu sprijinul Consiliului Județean și după ce această expertiză va fi făcută vom lua o decizie cu ceea ce se va întâmpla cu statuia. Este o mândrie pentru noi buzoienii ca o opera de asemenea valoare să se afle în custodia și patrimoniul Muzeului Județean. Consiliul Județean va sprijini Muzeul județean pentru realizarea acestei expertize pentru că trebuie să facem acest lucru ca să știm ceea ce avem. În caz contrar nu putem decât să ne dăm cu părerea despre ce reprezintă și ce valorează”, a spus președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

Mai multe detalii despre statuia preluată de Muzeul Județean de la reprezentanții Poliției a oferit expertul în Patrimoniu Alexandru Măciucă.

„Sculptura face parte dintr-un ansamblu funerar de la mormântul avocatului Petre Stănescu alături de „Rugăciune”. Există niște semene de întrebare în legătură cu această statuie. Nu putem spune la acest moment dacă este o copie au o replica. O replica este o copie făcută cu acordul artistului și are valoare de original. Când după original se toarnă o altă copie fără acordul artistului care nu mai are însă aceiași valoare dar care în practică, s-a dovedit că și acestea o valoare destul de ridicată. Această ceață se va ridica cu sprijinul Poliției și cu sprijinul colegilor care se ocupă de Brâncuși și trebuie să vedem dacă este o replica sau o copie. Din această cauză nu se poate face o estimare a lucrării însă cu siguranță este foarte valoroasă. Va trebui făcută o expertiză și abia apoi se va putea spune o părere cu privire la această statuie”, a spus  expertul Alexandru Măciuca.

Totodată, Alexandru Măciucă a precizat că în România există foarte puțini experți în opera lu Brâncuși și a avansat ideea că cea mai avizată părere ar fi a istoricului de artă neamț Teja Friederich Bach.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.