UPDATE Primarul Constantin Boșcodeală a ieșit public, astăzi, pentru prima dată după anunțul conform căruia Guvernul va elimina subvențiila la energia termică, și a declarat că buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti iarna viitoare același preț pentru căldura și apa caldă consumate, gigacaloria urmând să coste tot 185 de lei, la fel ca în ultimii ani.

Edilul şef buzoian a precizat că decizia Executivului de a renunţa la subvenţii nu îi va afecta pe buzoieni în nici un fel, pentru că ajutorul de la stat era de doar 40 de lei pe gigacalorie, această valoare putând să fie susţinută de municipalitate, fără nici cea mai mică problemă.  În plus, a adăugat primarul Constantin Boşcodeală, de luna trecută Ecogen a redus preţul de livrare a energiei termice.

”În momentul de față, valoarea subvenției care este dată de Guvern este foarte mică, 40 de lei pe gigacalorie, ceea ce înseamnă sub 10 la sută din valoarea gigacaloriei iar restul subvenției este acordată de Primărie. Dacă Guvernul renunță la subvenție, suma va fi, fără probleme, acoperită de Primăria Buzău, și în condițiile scăderii prețului de producție al gigacaloriei ca urmnare a modernizării făcute. În plus, la nivelul lunii noiembrie, anul acesta, împrumutul BERD va fi terminat ceea ce înseamnă că acea componentă din preț va fi tăiată. Sistemul s-a modernizat, s-a obținut un bonus de co-generare de aproximativ  40 de lei pe gigacalorie ceea ce înseamnă că prețul de producție al gigacaloriei a scăzut. Eu îi asigur pe buzoieni că în iarna viitoare vor plăti aceeași factură la apă caldă și căldură”, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă primarul orașului Buzău, Constantin Boșcodeală.

La Buzău, preţul plătit în ultimii ani de populaţie pentru o gigacalorie este de 185 de lei.

Constantin Tacea, directorul RAM

8:15 Se fac sforțări susținute pentru ca buzoienii să plătească, iarna viitoare, același tarif pentru apa caldă și căldura consumate. Zilele acestea, reprezentanții Regiei Autonome Municipale, Ecogen și ai Primăriei Buzău poartă discuții peste discuții pentru identificarea unei soluții care să permită păstrarea prețului gigacaloriei la același cu cel practicat în ultimii ani, în condițiile în care statul nu va mai acorda subvenția pentru energie termică decât familiilor cu venituri modeste.

”Au existat mai multe întâlniri între Primărie, RAM și Ecogen cu scopul de a încerca să menținem la populație prețul actual”, a declarat, directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

În acest moment, nimic nu este clar, însă calculele de până acum arată că s-ar putea ca, iarna viitoare, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să plăteasă aceleaşi sume pentru energia termică. Primul pas a fost deja făcut de Ecogen care, de luna trecută, a redus preţul de livrare a energiei termice. Un al doilea pas ar fi scăderea tarifelor de transport şi distribuţie practicate de RAM, lucru care poate fi posibil pentru că Regia încheie anul acesta rambursarea unui credit extern care apăsa greu asupra bugetului instituției.

Ultimul cuvânt îl va avea însă Primăria, prețul final al gigacaloriei urmând să fie stabilit în funcție de cât va putea subvenționa municipalitatea serviciul furnizat populației.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.