Au mai rămas cinci zile până când municipalitatea se va alege cu conturile blocate după ce Alpha Bank a introdus la plată două bilete la ordin avalizate de Primăria Municipiului Buzău în valoare de 1,51 milioane de euro. Cele două bilete la ordin avalizate în vremea mandatului fostului primar reprezentau o garanție pentru un credit pe care societatea Ecogen Energy îl avea contractat de la Alpha Bank și pe care nu l-a mai achitat după intrarea în insolvență. Drept urmare, pentru a-și recupera banii banca apelează la garanțiile constituite și pune Primăria Buzău să plătească ultimele două astfel de bilete la ordin în valoare de 1,51 milioane de euro ceea ce pune Primăria într-o situație de nemaiîntâlnit. Primarul municipiului Buzău spune că există o criză de lichidități și că cel mai probabil se va ajunge în situația de a nu se putea plăti salariile, utilități sau alte cheltuieli curente.

„Miercuri am primit o notificare de plată de la Alpha Bank prin care ne somează sa plătim o datorie a Ecogen Energy respectiv 2 bilete la ordina avalizate de Primăria Buzău în valoare de 1,151 milioane de euro, lucru care ne va afecta foarte mult. Marea majoritate a contractelor încheiate de Primăria Buzău până în anul 2016 au fost încheiate în defavoarea Primăriei și doar în favoare persoanelor fizice și juridice. Și acest contract a îndeplinit această condiție pentru că în această situație și Primăria Buzău și locuitorii racordați la sistemul de încălzire centralizat au fost nevoiți să plătească sume care au creat venituri și profit unor companii private. Conturile noastre în cinci zile vor fi blocate iar bani care ne vor intra în cont vor fi blocați. Riscăm să nu putem plăti salarii, să nu mai putem ridica gunoaiele de pe stradă, să oprim investițiile și multe altele. Practic până în luna iulie când vom putea face o rectificare bugetară vom suferi cu toții”, a spus primarul Constantin Toma.

Potrivit lui Toma municipalitatea nu are cum să refuze plata biletelor chiar dacă, în opinia sa, acestea ar fi fost acordate ilegal deoarece fostul primar nu ar fi avut o hotărâre de consiliul local municipal pentru a avaliza aceste bilete. Drept urmare Primăria a acționat în instanță încă de anul trecut Alpha Bank însă primul termen în dosar este abia pe 11 iunie iar procesul ar putea fi unul de durată.

„Am hotărât să dăm în judecată Alpha Bank pentru a nu pune în aplicare ceea ce a pus de fapt și anume să plătim peste 1 milion de euro. Avem termen la Tribunalul Buzău pe 11 iunie. Acțiunea este făcută încă de anul trecut însă a fost și situația asta și până acum nu am primit termen. În expunerea de motive către instanță am arătat că Primăria Buzău nu a avut o legătură juridică cu Alpha Bank. Practic domnul fost primar Boșcodelă a semnat, în nume propriu, în numele Consiliului Local iar Alpha Bank a semnat la rândul său acest document cu primarul de atunci deși acest document era competența Consiliului Local. Din documentele atașate dovedim acest lucru, că fostul primar și-a depășit competența. Nu există hotărâri ale CLM Buzău care să îl fi împuternicit pe acesta să ia o asemenea decizie. Practic Ecogen trebuia să plătească creditul, a refuzat plata pentru că este în insolvență acum după care Alpha Bank aplică ceea ce semnase cu domnul Boșcodeală. Este un abuz și sper ca instanțele din România să judece mai repede pentru că noi nu putem refuza aceste bilete la ordin și este vorba despre peste 1 milion de euro și nu este deloc o sumă mică dat fiind că am cheltuit deja 1,2 milioane de euro cu aceste măsuri împotriva coronavirusului”, a precizat Constantin Toma.

Toma susține că la mijloc este vorba despre o inginerie financiară și că este practic un caz similar ca cel în care fostul primar a fost condamnat în dosoarul „Gloria”.

Anul trecut la începutul lunii aprilie societatea Ecogen Energy a notificat RAM Buzău că nu va mai livra agent termic pentru că se află în imposibilitatea de a-și plăti furnizorul de gaze cu toate că Regia Autonomă Municipală nu înregistra la acea oră datorii la plata facturilor către Ecogen, ba mai mult avea plăți făcute în avans. Timp de săptămâni bune buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire au făcut frigul în case iar în școli și grădinițe temperatura a fost una improprie desfășurării procesului educațional. După acest episod municipalitatea a decis să nu mai plătească pentru agentul termic furnizat de Ecogen și să își improvizeze un sistem de încălzire centralizat în regie proprie.

După acest episod primarul Constantin Toma susține că s-a ales din partea Ecogen cu o plângere la DNA central plângere care a  fost soluționată de procurori și în care s-a dispus clasarea cauzei.

„Aceasta grupare mi-a făcut plângere penală la DNA central și am aici în dosar o ordonanță a doamnei procuror Alexandra Carmen Lăncrănjan, același procuror care l-a anchetat și pe domnul Dragnea, care a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și participație improprie la abuz în serviciu. Prin această plângere eram acuzat de abuz grav în serviciu și că aș fi prejudiciat municipiul cu 6-7 milioane de euro”, a mai transmis Constantin Toma.

În replică la acuzațiile aduse miercuri de primarul Constantin Toma fostul primar Constantin Boșcodeală a precizat că tot ce s-a făcut s-a făcut cu respectarea tuturor normelor legale și că în nici un caz nu a semnat în nume propriu documentele la care se face vorbire.

„Tot ce s-a făcut s-a făcut în mod legal însă atâta timp cât actualul primar a blocat activitatea activitatea Ecogen trebuia se gândească și să își asume aceste ordine de plată. Aceste bilete nu au fost semnate în nume personal, au fost bilete la ordin semnate într-adevăr de mine dar în numele Primăriei municipiului Buzău pentru că eram primar în funcție iar decizia avalizării acestor bilete în nici un caz nu am luat-o eu. De asemenea trebuie să se țină cont că 25% din Ecogen este proprietatea Primăriei”, a declarat fostul primar Constantin Boșcodeală pentru Observatorul Buzoian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.