O nouă copie a „RUGĂCIUNII” lui Brâncuși a ajuns din nou în cimitirul Dumbrava din Buzău cu sprijinul Clubului Rotary care a organizat mai multe evenimente caritabile pentru a strânge banii necesari realizării operei de artă care a fost furată din cimitir în vara anului 2005.
„A fost un mare proiect și ne-am bucurat că l-am putut realiza. Având în vedere că este o statuetă care a fost furată am hotărât să ne implicăm și să aducem o operă care aparține lui Brâncuși acolo unde îi este locul. Am strâns banii în urma unui bal de caritate apoi de la Primărie și de la membrii noștri, am reușit să o facem iar apoi nu am vrut să o punem imediat pe soclu ci am arătat-o prin diverse locuri pentru că arta trebuie arătată”, a declarat rotarianul buzoian Beno Goldstein.
Și chiar dacă nu este decât o copie ceva mai puțin valoroasă decât cea care a fost furată în anul 2005 amplasarea ei pe soclul din cimitirul Dumbrava aduce Buzăului ceva în comun cu Parisul singurul oraș care găzduiește în cimitirul Montparnasse o copie a unei sculptură realizată de Constantin Brâncuși.
„1907 în creația lui Brâncuși a fost un an hotărâtor în care modernismul vine să creeze trei opere importante „Rugăciune”-a a cărei copie o dezvelim aici, „Cumințenia Pământului” și „Sărutul”. Trei elemente esențiale care îmbină simboluri religioase care coboară până în păgânism . Buzăul este privilegiat că are acest monument funerar, al doilea după cel din Montparnasse care găzduiește o copie a „Sărutului” pusă pe mormântul unor tineri care s-au sinucis. Dragostea este așadar un sentiment care și în cazul Elizei Stănescu și în cazul mormântului din Montparnasse , a fost un punct de plecare în realizare acestor sculpturi de către Brâncuși”, a declarat artistul plastic Valeriu Șușnea.
Pentru ca lucrarea să numai cadă pradă hoților Primăria Buzău și-a luat angajamentul să instaleze în zonă un sistem de supraveghere modern care să semnalizeze orice tentativă de furt sau distrugere a copiei operei de artă aparținând marelui sculptor roman.
„Pentru a nu se mai întâmpla ca în 2005 vom instala camere de supraveghere, un sistem care să o protejeze de orice fel de vandalism și va fi monitorizată direct din sediul Primăriei. Se vor monta camere cu senzori care vor semnala orice eveniment în pupitrul de comanda iar forțele de intervenție vor acționa imediat. În câteva zile se va monta și sistemul electronic însă până atunci vor patrula mai des și vom ave în zonă forte sporite de Poliție Locală”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Fănică Bârlă.
Constantin Brâncuși a realizat „Rugăciunea” la comanda Elizei, văduva avocatului Petre Stănescu în anul 1907 și originalul este montat în cimitirul buzoian 7 ani mai târziu. În anul 1958 Muzeul de Artă al României cumpără de la Eliza Stănescu opera marelui artist român și realizează o copie autorizată a lucrării evaluată la 150.000 de euro. Copia este furată din cimitirul buzoian în două rânduri odată în anul 1996 și găsită doi ani mai târziu iar apoi în noaptea de 12 spre 13 iunie 2005 chiar după difuzarea la televizor a unui reportaj despre importanța copiei autorizate a celebrei lucrări amplasate, fără nici un fel de pază în cimitirul Dumbrava.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.