Zile tot mai grele pentru administraţiile locale din judeţ. Multe primării sunt în pericol să se trezească cu conturile blocate din cauza imposibilităţii de a-şi plăti datoriile în timp ce în unele localităţi, funcţionarii simt deja efectele acestor facturi neachitate către constructori pentru că nu şi-au mai luat salariile din primăvară.
La această ora, şase primării din Buzău au conturile blocate din cauza datoriilor acumulate la lucrări la infrastructură rutieră ori pentru reabilitarea şcolilor. La Smeeni, Primăria are de achitat 8 miliarde de lei vechi şi tot atâtea miliarde reprezentă și penalităţile. Şi asta nu este tot-administraţia locală a fost chemată în judecată de firmele de construcții care au desfăşurat lucrări şi care nu şi-au mai primit banii, a pierdut procesul și s-a trezit cu conturile blocate. La fel ca Smeeni mai sunt si alte administraţii care așteaptă, de pe o zi pe alta ca inevitabilul să se producă iar conturile să le fie blocate.
”Au fost acționați în instanță de societățile respective care au câștigat și au cerut blocarea conturilor și penalități. Cel mai important este Smeeniul care are de achitat 8 miliarde valoarea lucrărilor și tot 8 miliarde penalități. Ar mai fi Beceniul iar celelalte patru au de plată sume mai mici care însă vor trebui acoperite”, a declarat prefectul Paul Beganu.
La Smeeni, de două luni, cei 26 de angajaţi ai Primăriei nu au mai încasat nici un leu pentru munca prestată. Cu preţul sistării salariilor, Primăria abia a reuşit să mai plătească o parte din datorie. Cu toate astea rămân de achitat miliarde grele.
”Mai am de achitat vreo vreo 2,9 miliarde la Conferic si vreo 2,8 miliarde la Național Instal. Este a doua lună de când cei 26 de salariați nu și-au luat retribuția. S-au schimbat trei prefecți, chiar patru dacă nu mă înșel, le-am făcut la toți memorii, am făcut la Guvern și pe această școală nu s-a dat nici un ban prin hotărâre de Guvern. Mi s-au dat în schimb acum un an la rectificare, 7 miliarde de lei vechi pentru trei școli pentru care nu solicitasem bani și care au plecat înapoi la Guvern pentru că au fost dați la centrul bugetar de la Inspectoratul Școlar și neavând lucrări s-au dus înapoi”, a declarat primarul comunei Smeeni, Nicu Năstase.
Valoarea totală a datoriilor pe care primăriile buzoiene trebuie să achite către diverşi constructori se ridică la peste 400 de miliarde de lei, vechi bani pe care Prefectura încearcă să îi obțină de la Guvern, astfel încît primăriile să nu fie nevoite să pună lacătul pe uşi.
Cristina DINULESCU

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/07/Paul-BEGANU2.mp3|titles=Paul BEGANU]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.