Ploile din ultimele zile au dat de lucru serios autorităților din județ la această oră fiind afectate peste 30 de comune care au de refăcut poduri, podețe, punți pietonale dar și drumuri pe care nu se mai poate circula decât cu piciorul după ce pământul a luat-o la vale. Situații dramatice se înregistrează la această oră în localitățile Valea Salciei unde mai multe drumuri comunale au fost afectate de alunecările de teren și câteva podețe au fost distruse de viitura formată în urma precipitațiilor de săptămâna trecută. În plus alunecări de teren se înregistrează și pe dealurile traversate de rețeaua de electricitate fiind afectați mai mulți stâlpi care susțin atât rețeaua de curent electric cât și cea de telefonie.
Și în comuna Berca autoritățile sunt în alertă după ce au fost distruse mai multe poduri de tuburi iar drumul către Mănăstirea Rătești a fost afectat de o alunecare de teren care afectat parțial circulație în zonă. În plus alunecare de teren datorată cantităților mari de apă acumulată în sol a afectat mai multe chilii din interiorul așezământului monahal iar lucrările de restaurare a acestuia pentru care a fost obținută o finanțare europeană de peste 3 milioane de euro nu pot demara până când nu se consolidează dealul astfel încât banii să nu fie aruncați pe apa sâmbetei.
Situații grave se înregistrează și în comuna Colți unde în două sate nu se poate ajunge decât pietonal, în comuna Lopătari unde drumul către satul Plaiul Nucului s-a rupt și nu se mai circulă decât pietonal dar și la Cernătești sau Mânzălești unde natură dă de furcă serios autorităților din zonă.
Cu toate acestea se pare că primarii trebuie să se descurce singuri cu pagubele create chiar dacă pentru remediere lucrărilor este nevoie de sume de bani de care aceștia nu dispun. Prefectura Buzău nu a solicitat, până acum Guvernului bani pentru remedierea celor 41 de drumuri afectate, 40 de poduri și podețe distruse și 6 punți pietonale luate de ape și singurul ajutor așteptat al fi cel constând în combustibil pentru utilajele care ar lucra la aceste cazuri. Din păcate nici în privința combustibilului nu există o dată certă până la care ar trebui să sosească drept pentru care mai marii județului i-au sfătuit pe primari să încerce să împrumute combustibilul necesar refacerii drumurilor afectate urmând ca acesta să fie restituit când Guvernul va aproba cererea Instituției Prefectului.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.