Din câte se înţelege, frauda există. Complicii sunt somaţi...

O adresă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, lansată ieri, către şcolile din mediul rural, ridică semne de întrebare asupra modului în care sunt administraţi banii din învăţământ. Avertizând că se expun riscului de a fi complici la fraudă, conducerea IŞJ recomandă directorilor de şcoli să-şi facă ordine în actele contabile pentru că „unele primării au efectuat o serie de cheltuieli materiale pe seama şcolilor… fără ca materialele în cauză să fie procurate efectiv.”

 

Aşa cum se poate vedea şi în imaginea de faţă, adresa IŞJ, redactată într-o notă cu totul originală şi inedită, recomandă arhivarea tuturor actelor financiar-contabile care atestă achiziţiile în primul rând de materiale consumabile prin intermediul ordonatorului de credite din învăţământ, primăriile comunale. Adresa face referire la „controale încrucişate”, determinate de prezenţa unor reclamaţii, care au scos la iveală faptul că „unele primării au efectuat o serie de cheltuieli materiale pe seama şcolilor… fără ca materialele în cauză să fie procurate efectiv.” Astfel, avertizarea este la fel de imperativă: „Dacă nu veţi duce la îndeplinire recomandarea menţionată mai sus, există riscul să fiţi acuzaţi de complicitate în cazul constatării unor eventuale fraude.”

 

Cunoscând faptul că, în primăriile din judeţ, s-au făcut acele „controale încrucişate” şi că IŞJ a avertizat mai ales în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia, reabilitarea şi consolidarea şcolilor – dosare în chestiune fiind depuse şi la Parchetul Ploieşti, în atenţia procurorilor anticorupţie – ne-am adresat şefei IŞJ, Florina Stoian, care ne-a declarat: „Legat de nota nr. 4611/01.06.2011, se referă la unităţile de învăţământ din mediul rural care nu au contabil încadrat şi ale căror situaţii financiar-contabile sunt realizate de primării. S-au identificat unele riscuri care pot să apară la nivelul cheltuielilor angajate din bugetele şcolilor, cheltuieli care nu se regăsesc în copii şi la şcoli. În acest sens, auditorul IŞJ (economist Paul Lazăr – n. red.) a dorit să atenţioneze conducerile de şcoli pentru ca acestea să respecte legalitatea şi în acest sector al activităţii manageriale.”

 

Citită în altă „cheie”, adaptată la noutăţile care au apărut în perspectiva alegerilor locale, adresa IŞJ către directorii şcolilor de la ţară ricoşează în direcţia primarilor. Este de presupus că autorităţile judeţene au listate deja primăriile unde s-au comis ceea ce se înţelege a fi „fraude”, care vor atârna în dosarele actualilor primari viitori candidaţi pentru un nou mandat.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.