Primarul de la Colți cu ochii în lacrimi:„ Îmi asum ce am făcut și aș proceda la fel și cu următorul”

0
4445

După anunțul pe Facebook făcut de ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, prefectul județului, Carmen Ichim a convocat vineri reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în capturarea ursului de la Colți și chiar și pe primarul comunei care a postat pe rețelele de socializare imagini cu un puternic impact emoțional.

După ce a analizat toate documentele și a discutat cu reprezentanții instituțiilor prefectul județului Buzău a explicat că nu există nici o ilegalitate în procedura de capturare a ursului care a dat mai multe atacuri în comuna Colți.

„În baza ordinului 1169 din 30 august 2017 la articolul 2 spune că în vederea atingerii obiectivelor se aprobă recoltarea a 140 de exemplare de urs la nivel național. Astfel, în baza acestui ordin AJVPS a făcut adresă, a prezentat datele Ministerului Mediului ca din cele 140 de capete la nivel național să se aloce unul la Buzău. Ministerul Mediului a dat avizul 15503 din 2 aprilie pentru recoltarea acestui exemplar  în baza acestui aviz Agenția de Protecție a Mediului a eliberat autorizația pentru capturarea ursului valabilă până la finele anului și în baza acestei autorizații  a fost emisă autorizație de vânătoare in 17 aprilie valabilă pana in 30 aprilie deci a fost respectata întreaga procedură”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Tocmai de aceea Carmen Ichim este de părere că ministrul Mediului s-a grăbit în lansarea pe Facebook a unor declarații, mai degrabă, politice. Chiar și așa prefectul de Buzău recunoaște că gestul primarului Pavel Petrișor este unul de condamnat dar spune că acesta nu poate fi acuzat că ar fi comis vreo ilegalitate.

”În concluzie acțiunea a fost una legală și nu suport si nu îmi place să fim condamnați public noi sau instituțiile pe care le reprezentăm de dragul unui discurs politic. Niciodată nu o să acceptăm acest lucru pentru că suntem funcționari publici și ne facem atribuțiile de serviciu conform legii iar daca nu respectăm legea suntem sancționați. Dezaprob însă gestul domnului primar al comunei Colți, că a stropit ursul cu bere și că a făcut ceea ce a făcut. Nu este sancționat și nu reglementam noi acest lucru. Nu pot să îi găsesc o scuza dar nici să îl incriminez. E modul dânsului de a se comporta, e modalitatea sa de a-si arata dezaprobarea fata de acel animal. Este strict răspunzător pentru ceea ce a făcut”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

De aceiași părere este și președintele AJVPS Dragoș Ștefănescu care spune dezaprobă gestul primarului dar că nu este de acord cu sintagma că ursul a fost batjocorit așa cum s-a spus in spațiul public prin tractarea lui cu funii până la încărcarea în mijlocul de transport.

„Și noi dezaprobăm ceea ce s-a întâmplat. Personalul nostru nu a recurs la aceste practici. Noi respectăm vânatul iar personalul nostru știe că după o astfel de captură se face doar un tablou al scenei și atât. Pe de altă parte nu pot fi de acord cu comentariile care spun că ursul a fost batjocorit că a fost legat cu frânghii si târât. Este o modalitate de a-l scoate de acolo și de a-l urca într-un mijloc de transport. Ce era sa facem? Avea 250 de kilograme. Trebuia să venim cu macaraua pentru a-l ridica?”, a spus directorul AJVPS Dragoș Ștefănescu.

În ceea ce privește modul în care s-a făcut vânătoarea Dragoș Ștefănescu mai spune că nu există dubii în privința respectării regulilor.

„După două săptămâni de observare în dimineața zilei trecute a fost recoltat ursul. Au acționat doi paznici de vânătoare ursul a fost așteptat când se întorcea din vatra satului, în baza unor informații, era identificat după o urmă cu o particularitate evidenta și a fost recoltat. Dovada ca este ursul care a atacat este conținutul stomacal care prezinta multe bucăți de carne. Din punct de vedere tehnic totul a fost desfășurat legal, toate piesele au fost crotaliate și depozitate corespunzător s-au prelevat eșantioane de blană, țesut hepatic, țesut muscular și probe biologice . Este vorba de un mascul în vârstă de peste 10 ani cu o greutate în jur de 250 de kilograme. Nu putem garanta ca nu vor mai fi urși care să mai facă pagube pentru ca asta este perioada în care ei au ieșit din hibernare, mănâncă foarte mult și e posibil să mai apară și alte cazuri”, a spus Ștefănescu.

 

De cealaltă parte, primarul comunei Colți Pavel Petrișor Rădulescu spune că își asumă întru totul gestul făcut și explică că așa a considerat el să își manifeste bucuria pentru răpunerea animalului care a creat atâtea pagube în comună.

„Îmi asum ce am făcut, am turnat bere pe urs, pentru că și eu acasă când tai porcul primul pahar de țuică îl torn peste el. Așa am făcut și aici. Dacă sunt judecat îmi asum această chestie cum a spus și doamna prefect. Ieri dimineață când am fost la urs, chiar dacă era mort, eram mai transpirat decât acum mai ales că vânătorul mi-a zis că s-a ridicat în două picioare. V-aș invita la Colți să vedeți cum bătrâna care a fost la toaletă în fundul grădinii și a venit ursul și i-a furat 3 oi.  Acolo să veniți să filmați nu pe mine pentru că azi-noapte la ora 2.00 eu dădeam cu subsemnatul pe Facebook la toți neaveniții care mă acuzau pe mine. Nu l-am împușcat eu.”, a spus cu ochii în lacrimi Pavel Petrișor Rădulescu primarul comunei Colți.

Cu toate acestea primarul Pavel Petrișor Rădulescu spune că dacă ar mai trece din nou printr-o astfel de situație ar proceda la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.