primar Iulian MANEA
Încă un primar buzoian este declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Șeful administrației din comuna Săpoca, Iulian Manea, a primit recent decizia de incompatibilitate după ce ANI a constata că primarul de la Săpoca ar fi ocupat concomitent, o perioadă de timp, funcția de primar și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.
Conform unui comunicat al ANI, Iulian Manea se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iunie 2012, întrucât deține, simultan, atât funcția de Primar al Comunei Săpoca, cât și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Conform articolului nr 87 din Legea 161/2003 „Funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu: calitatea de angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia; funcţia de administrator, membru al consiliului de administraţie sau orice funcţie de execuţie la societăţile comerciale precum şi la instituţiile publice funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional; calitatea de comerciant persoană fizică.”
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

De cealaltă parte edilul comunei Săpoca declară că a renunțat la postul deținut în Consiliul de Administrație al spitalului încă de la finele anului trecut și că ar fi transmis, în apărarea sa, o serie de documente către Agenția Națională de Integritate.
Primarul din Săpoca nu este singurul ales buzoian care este declarat incompatibil de ANI. De-a lungul vremii în această situație au fost și primarii din Râmnicu Sărat, Nehoiu, Naeni și chiar municipiul Buzău, Constantin Boșcodeală care a fost reabilitat însă de Curtea de Apel Ploiești.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.