Comuna Berca este una dintre localitățile din România unde educația copiilor este pusă pe primul plan de către primarul comunei. Cu 7 grădinițe dintre care 3 în satul de reședință, Berca se poate mândri, printre altele, și cu singura creșă din țară, care funcționează în mediul rural.

Inaugurare gradinita Berca-7În ultimii ani, toate unitățile de învățământ preșcolar din localitate au fost renovate, modernizate și dotate cu locuri de joacă, primarul Valeriu Marcu identificând resursele necesare pentru aceste lucrări după ce a reușit să convingă aleșii locali de importanța educației copiilor, care reprezintă viitorul comunei. De asemenea, toate școlile din comună au fost modernizate, beneficiind acum de încălzire centralizată iar transportul elevilor este asigurat în totalitate de cele 3 microbuze școlare pe care administrația locală a reușit să le atragă de la Guvern.

Sarbatoare BERCA-13
Nu în ultimul rând, cu sprijinul Consiliului Local, copiii din Berca au beneficiat în ultimii ani de cadouri oferite cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun, iar pe 1 iunie, de ziua lor, Primăria le va oferi dulciuri și va organiza pentru cei mici activități culturale și sportive, la fel cum s-a întâmplat și în ceilalți ani.
Și dacă cei mici sunt considerați una din prioritățile administrației locale din Berca, nu puteau fi uitate nici persoanele vârstnice și nevoiașe pentru care a fost prevăzută în buget, de la începutul anului, suma de 30.000 de lei, bani din care au fost acordate ajutoare sub formă de alimente cu ajutorul preoților din comună, cei care cunosc cu adevărat situația celor în suferință și fără posibilități.
O altă realizare de care beneficiază exclusiv localnicii comunei Berca este apa potabilă pentru care se plătește cel mai mic preț din județ, respectiv 2,5 lei pe metru cub iar rețeaua se extinde pe zi ce trece, în prezent fiind în curs de finalizare o nouă stație de repompare la Rătești care va aduce apa cu presiune normală pentru aproximativ 300 de familii din satul Cojanu.

Drum consolidat Berca
O altă prioritate a mandatului actualului primar al comunei a fost infrastructura, și în ultimii ani s-a reușit, cu sprijinul Guvernului, să se refacă drumul spre Mănăstirea Rătești, grav afectat de alunecările de tren care au dus și la evacuarea locașului de cult. Consolidarea drumului a fost realizată în proporție de 90 la sută și acum mai este nevoie doar de asfaltarea și betonarea rigolelor de scurgere, care necesită aproximativ 560.000 de lei.

Impadurire Berca-5Cu toate acestea, primarul Valeriu Marcu nu se oprește aici. Rămas fără ajutoare la conducerea Primăriei, după plecarea din partid a viceprimarului și suspendarea din funcție de către prefect, Marcu se preocupă să realizeze în aceste zile asfaltarea principalelor străzi din centrul comunei în zona blocurilor, a grădiniței și a creșei. Finanțarea pentru această lucrare a fost identificată iar acum se așteaptă doar încălzirea vremii, astfel încât muncitorii de la Strabag, firmă cu experiență de necontestat în ceea ce privește refacerea și modernizarea drumurilor, să demareze lucrarea.

Asfaltare Cartier Lunca din Berca-3
De asemenea, în această toamnă se speră scoaterea la licitație a unui proiect de asfaltare a drumurilor de interes local din satele Valea Nucului, Pleşcoi, Pleşeşti, Berca, Sătuc, Răteşti, cu finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală, proiect care a întocmit punctajul maxim pentru a primi cei peste 1 milion de euro.
După finalizarea, în această primăvară, a lucrărilor la exteriorul Casei de Cultură, primarul Valeriu Marcu are în plan continuarea investițiilor și obținerea fondurilor necesare pentru modernizarea, renovarea și dotarea integrală a Casei de Cultură din comună, tot printr-un proiect european. Proiectul este în curs de elaborare și urmează să fie depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Primăria din Berca intenționând să atragă fonduri europene în valoare de 500.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.