vaci lapte
Autoritățile din cadrul ANSVSA și polițiști au descins recent în două abatoare autorizate pentru sacrificarea de bovine, ovine şi cai, din judeţul Buzău, precum și la aproape 200 de persoane fizice şi juridice care ar fi comercializat animale către aceste abatoare, în urma verificărilor fiind descoperite mari nereguli care au dus la suspendarea activității unuia dintre abatoare şi interzicerea activității unui incinerator.

Verificările au fost efectuate în perioada 14 – 17 octombrie, specialiștii din ANSVSA împreună cu 50 de poliţişti de investigare a fraudelor şi de ordine publică, mergând în control la 2 agenţi economici din judeţul Buzău, ce au ca obiect de activitate achiziţionarea, sacrificarea şi comercializarea cărnii rezultate din procesul de producţie (abatoare). Astfel, au fost verificate 2 abatoare, autorizate pentru sacrificarea de bovine, ovine şi cai, 4 circumscripţii Sanitar Veterinare de Asistenţă, un incinerator aparţinând unuia dintre abatoarele verificate şi 35 exploataţii comerciale şi non-profesionale de bovine, din judeţul Buzău. Controalele au fost extinse apoi în alte 5 judeţe, respectiv Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, fiind verificate 193 de persoane fizice sau juridice, care au comercializat peste 1.600 de animale către cele două abatoare în ultimele 6 luni ale acestui an.

”Din primele cercetări a rezultat faptul că, mai multe persoane ar fi achiziţionat bovine de la alte persoane fizice, la preţuri modice, iar ulterior le-ar fi revândut către abatoare, la preţurile practicate de către acestea, fără a respecta legislaţia sanitar-veterinară în ceea ce priveşte trasabilitatea animalelor sacrificate. În urma deficienţelor constatate, a fost emisă ordonanţă de suspendare a activităţii pentru 45 zile, pentru unul dintre abatoarele controlate. De asemenea, a fost interzisă desfăşurarea activităţii incineratorului aparţinând aceluiaşi abator”, se arată într-un comunicat remis marți de IGPR.

În timpul controalelor efectuate au fost depistate animale neidentificate, documente (sanitar-veterinare, de mişcare şi contabile) care nu sunt conforme cu realitatea, animale vii prezente în exploataţii, în condiţiile în care acestea apăreau ca fiind sacrificate în abator, certificate sanitar veterinare, care atestă starea de sănătate a animalelor vii, care nu corespund prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi care atestau că abatoarele au recepţionat animale vii provenite din gospodării care nu au deţinut niciodată animale.

În urma acestor nereguli, poliţiştii Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Buzău au deschis dosar penal și continuă cercetările faţă de administratorii societăţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.