Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cercetează la Buzău două cazuri de evaziune fiscală cu un prejudiciu cumulat de aproape 3 milioane de euro. Acuzați că nu au declarat statului banii obținuți în urma afacerilor întreprinse, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat, sunt un cetățean chinez ce se ocupa de imobiliare și o societate specializată în comerțul cu flori aduse din Olanda.
Potrivit comisarului şef Florina Crucianu de la IPJ Buzău, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2010, în numele unei societăți buzoiene s-au achiziţionat din Olanda flori în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro, care au fost comercializate „la negru” pe piaţa din România, realizându-se venituri care depăşesc 6, 5 milioane de euro. Veniturile nu au fost raportate organelor fiscale pentru impozitare și, astfel, administratorii societății s-au sustras de la plata unor obligaţii fiscale estimate la 7, 5 milioane de lei, echivalentul a peste 1, 7 milioane de euro la acea vreme.
În urma verificărilor încrucişate a rezultat că două firme din Bucureşti au folosit societatea din Buzău pentru achiziţii intracomunitare ilegale şi au beneficiat de toate avantajele nedeclarării şi neînregistrării în contabilitate a acestora.
În celălat caz, un cetățean chinez de 41 de ani, administrator al unei societăţi din judeţ cu obiect de activitate dezvoltare imobiliară, este suspectat că, în perioada 2007 – 2010 a înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli reprezentând contravaloarea unor lucrări de proiectare tehnică de specialitate, studii de fezabilitate şi asistenţă tehnică emise de două firme din Bucureşti. Pentru aceste sume, societatea administrată de cetăţeanul chinez nu a prezentat situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, procese verbale de recepţie, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare pe baza cărora să se stabilească dreptul de deducere a acestor cheltuieli.
De asemenea, societatea comercială nu a înregistrat în contabilitate, în totalitate, veniturile obţinute. Prin aceste operaţiuni, firma respectivă s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului în sumă totală de peste 5, 2 milioane de lei. Întrucât valoarea prejudiciului constatat depăşeşte suma de 1.000.000 de euro, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au declinat competenţa de soluţionare în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.