GALERIE FOTO: Profesorul Alexandru Andrășanu, desemnat Cetățean de Onoare al județului

0
396

Profesorul universitar Alexandru Andrășanu, inițiatorului proiectul Țara Hațegului, devenit între timp geoparc recunoscut UNESCO, a primit miercuri în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean titlul de cetățean de onoare al județului Buzău, pentru contribuția adusă în promovarea proiectului Geopacul Ținutul Buzăului.

Desemnarea profesorului universitar Alexandru Andrășanu drept cetățean de onoare al Buzăului a fost propunerea președintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, proiectul fiind votat în unanimitate de toți consilierii județeni. Neagu a declarat că titlul vine în urma implicării profesorului universitar care a contribuit decisiv la înființarea Geoparcului Ținutul Buzăului. De altfel, Andrășanu este directorul Geoparcului Dinozarilor Țara Hațegului, singurul geoparc recunoscut UNESCO din țară.

”Mie mi se pare absolut normal că dacă  anumiți oameni fac ceva pentru Buzău și reprezintă ceva, să le acordăm și noi respectul cuvenit. Cred că prin ședința de astăzi, cel puțin moral, ne aducem recunostința pentru domnul profesor  Andrășanu. Dar cum a început această poveste? Am mers la Muzeul Taranului Român unde era o expoziție care se întinde pe o perioadă de 2 luni si se prezenta Geoparcul Ținutul Buzăului. Am rămas impresionat cum anumiți oameni care nu au legătură cu Buzăul pot face atâtea lucruri bune pentru județ prezentându-l, și chiar am fost rușinat gândindu-mă cât de puțin facem noi pentru județ și cât de mult fac acești oameni. De asta ne-am hotărât să acordăm titlul domnului profesor și mă bucur că toți aleșii au fost de acord”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

La rândul său, profesorul Alexandru Andrășanu a declarat că titlul de cetățean de onoare al Buzăului îl obligă să promoveze și mai mult județul.

„Mulțumesc pentru onoarea de a fi cetățean de onoare al județului și cred că dreptul fundamental pe care îl am de acum în acolo este să fac cu și mai mare plăcere ceea ce am făcut până acum pentru Buzău și Ținutul Buzăului. M-a atras geologia, am făcut practică cu studenții și am descoperit că zona are pe lângă geologie și tradiții, oameni minunați și un potențial de dezvoltare imens care poate aduce în rândul Geoparcurilor internaționale UNESCO”, a declarat profesorul Alexandru Andrășanu.

 

Alexandru Andrășanu este profesor universitar în cadrul Facultății de Geologie și Geofizică – Universitatea București. El este inginer geolog expert în geoconservare și geo-educație, expert global UNESCO și evaluator de Geoparcuri cu misiuni în China și Europa. A implementat Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, în prezent sit UNESCO și primul Geoparc acreditat UNESCO din România.

În 2006, el a realizat un parteneriat între Universitatea București și Consiliul Județean Buzău având ca scop crearea Geoparcului „Ținutul Buzăului” ca instrument de asigurare a conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din Județul Buzău. Din Geoparcul Ținutul Buzăului fac parte comunele Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăești, Cănești, Chiliile, Colți, Cozieni, Lăpătari, Mînzălești, Odăile, Sărulești, Scorțoasa, Valea Salciei și Vintilă Vodă, totalizând o suprafață de 92.609 ha și o populație de aproximativ 4.300 locuitori.

Inițiativa și suportul tehnic de specialitate fost asigurat de Alexandru Andrășanu și echipa sa, cu atât mai mult cu cât deja acesta a  reușit obținerea recunoașterii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului ca Geoparc UNESCO.

Pentru promovarea Ținutului Buzăului, profesorul Alexandru Andrășanu a inițiat și realizat  numeroase proiecte: s-au creat centrele de vizitare „Timpul Omului” (comuna Mînzălești), „Șapte locuri de poveste” (comuna Lopătari) și se derulează, în prezent, proiectul „Educație de Senzație”, din cadrul programului ”Țara lui Andrei”. Sunt demarate activitățile de amenajare a unor trasee tematice dedicate vulcanilor, sării, chihlimbarului, așezărilor rupestre de la Aluniș – Bozioru, trasee ce vor permite turiștilor să descopere valorile din cele 18 comune ale Ținutului Buzăului și să conecteze geoparcul cu zonele învecinate: Buzău, Zona Istrița, Valea Buzăului, Siriu, Vrancea. De asemenea, vor fi amenajate centrele de vizitare în comunele de intrare în geoparc, precum și Centrul de educație și formare ”Dan Manoleli”, în comuna Mînzălești.

Profesorul Alexandru Andrășanu face toate demersurile necesare pentru ca în perioada următoare Geoparcul Ținutul Buzăului să ajungă să fie recunoscut international și să primească girul UNESCO, ce va contribui decisiv la dezvoltarea turismului în județul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.