rabla

UPDATE:La Buzău dealerii înscriși în program sunt :
General Autocom SRL -autoturisme din gama DACIA
SC Elcar Gid SRL-autoturisme din gama SKODA
SC Proleasing Motors SRL-autoturisme din gama FORD
Automotor SRL-autoturisme din gama PEUGEOT
SC Expocar Trade SRL-autoturisme din gama OPEL și CHEVROLET

Programul „Rabla 2014” începe marţi pentru persoane fizice, pentru care sunt disponibile 17.000 de tichete, alocate electronic dealerilor, cei care îşi casează maşina mai veche de opt ani primind la cumpărarea unui autoturism nou o reducere de 6.500 de lei, a anunţat ministrul Mediului, Attila Korodi. Ministrul Mediului a spus că cetăţenii se pot duce de marţi, de la ora 11.00, să se înscrie la dealerii validaţi în program, pentru a primi tichetele alocate.
Totodată, şi în acest an va fi acordat, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei, un eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii ce dioxid de carbon mai mică de 100g/km şi achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri.
Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei validaţi. Distribuţia tichetelor Rabla nu a mai fost făcută, ca în anii trecuţi, pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice fiind extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto validaţi. Totodată, tichetele nu mai sunt distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile odată cu lansarea programului.
Dealerii autorizaţi au la dispoziţie 17.000 de tichete, câte au fost alocate anul acesta persoanelor fizice în cadrul programului Rabla. Tichetele au fost alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administraţia Fondului de Mediu.
Astfel, cei care vor dori să îşi caseze maşina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou se vor prezenta direct la dealerul auto validat de la care doresc să cumpere şi se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector autorizat pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Cetăţenii pot merge la orice colector autorizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), pentru casarea autovehiculului.
După înscrierea la dealer, AFM verifică în maxim 5 zile conformitatea datelor şi confirmă că cetăţeanul respectiv poate beneficia de program, după care acesta din urmă are la dispoziţie 25 de zile pentru a casa şi radia maşina şi a încheia contractul de vânzare – cumpărare pentru autoturismul nou. Dealerul trebuie să factura de livrare a autovehiculului nou în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.
Cei care vor să îşi caseze vechea maşină, dar nu şi să cumpere o maşină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă de la început la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul.
Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obţinute şi vândute de cei care au de casat o maşină, dar nu vor să cumpere o maşină nouă. În schimb, cei aflaţi în această situaţie trebuie să se înţeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o maşină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.
Programul Rabla pentru persoane juridice va fi lansat în jurul datei de 23 aprilie, după Paşti, şi se va derula până la sfârşitul lunii septembrie, a mai anunţat, luni, ministrul Attila Korodi. Pentru firme şi instituţii vor fi disponibile 3.000 de vouchere.
Bugetul alocat programului Rabla este de 140 de milioane de lei, pentru cele 20.000 de tichete, cât şi pentru acordarea de eco-bonusuri.
De la lansarea programului Rabla, în 2005, şi până în prezent au fost alocaţi peste 1,7 miliarde de lei şi au fost scoase din circulaţie aproximativ 500.000 de maşini, a mai spus, luni, ministrul Attila Korodi.
Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice. Au fost distribuite 20.922 de tichete astfel: 19.211 către persoanele fizice şi 1.711 de tichete către instituţii şi firme.
În ceea ce priveşte casarea autovehiculelor uzate şi achiziţionarea autovehiculelor noi prin program, 19.846 de unităţi au făcut obiectul dezmembrării, în timp ce numărul unităţilor achiziţionate a fost de 13.465 (11.862 de maşini au fost achiziţionate de către persoanele fizice, iar 1.603, de instituţii şi firme), arăta AFM, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.
Totodată, în cadrul cadrul Rabla 2013, au fost acordate 622 de eco-bonusuri.
Anterior, între 2010 şi 2012, pentru casare se obţinea un tichet de 3.800 de lei, iar la achiziţionarea autoturismului nou puteau fi folosite până la trei tichete.
În 2010, au fost casate 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi cu ajutorul tichetelor valorice.
În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi.
În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate şi achiziţionate 15.149 de maşini noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziţionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.