Castigatori aces_Scoala Gimnaziala Sfantul Apostol Andrei Buzau_credits Peter Čintalan
La sfârșitul săptămânii trecute Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău au fost premiata în cadrul Academiei Şcolilor din Europa Centrală(aces) pentru proiectul „Râzi cu mine, nu de mine”. Din cele 105 școli participante la ediţia din 2013-2014, care a avut ca temă „Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”, juriul internaţional de experţi a premiat cele mai inovatoare cinci proiecte, iar la două dintre acestea au contribuit au fost făcute de școli din România respectiv Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” și Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București.
Academia Şcolilor din Europa Centrală este una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din lume, având 15 ţări partenere. La ediția 2013-2014 a competiției au participat 22 de școli din România, care au primit finanțare pentru a dezvolta proiecte educaționale în parteneriat cu alte școali din regiune.
Proiectul „Râzi cu mine, nu de mine” a fost dezvoltat de Școala Gimnazială Sfântul Apostol Andrei din Buzău împreună cu Școala Osnovna Šola Vransko-Tabor din Vransko, Slovenia. Printr-o serie de activități în care au implicat persoane marginalizate din comunitate, elevii au reușit să atragă atenția asupra discriminării și excluziunii sociale și au propus soluții pentru rezolvarea acestor probleme și promovarea incluziunii sociale. La baza proiectului a stat ideea exprimării modului de a gândi prin intermediul liricii, al artei și al publicității sociale cu scopul promovării dialogului intercultural. Astfel, elevii au participat la un concurs de poezie pe tema diversității, la seminarii publice în care au fost explorate și dezbătute mai multe aspecte ale acestei teme și au creat postere publicitare pentru promovarea incluziunii sociale. Juriul a considerat acest proiect ca fiind o dovadă excelentă a faptului că elevii pot contribui semnificativ la bunăstarea semenilor lor atât în școală, cât și în societate.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București şi Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău au fost integrate în Academia Școlilor din Europa Centrală, una dintre cele mai importante rețele internaționale de școli. Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE în parteneriat cu Interkulturelles Zentrum. Iniţiativa este coordonată de către organizațile non-profit Interkulturelles Zentrum (Austria) şi VČELÍ DOM (Slovacia) şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. Peste 23.000 de elevi și aproximativ 3.000 de profesori au participat la cele opt ediții ale aces. Până în prezent 79 școli din România au fost implicate cu succes în programul aces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.