salvare_ambulanta_001_17335300_42988600

Serviciul Județean de Ambulanță Buzău ar putea face parte, dacă proiectul privind reorganizarea acestor servicii se va realiza așa cum își propune MInisterul Sănătății, din  Serviciul regional de Ambulanță Sud-Est.  Acest serviciu va  fi realizat prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Constanţa şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea şi Tulcea, sediul  urmând a fi stabilit la Constanţa

 

 

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de govern privind reorganizarea celor 40 de servicii judeţene de ambulanţă în şapte şervicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov.

Proiectul de HG prevede înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulanţe judeţene şi desfiinţarea altora.

 

„La momentul actual, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune. Serviciile Judeţene de Ambulanţă funcţionează în zone administrative bine determinate şi care nu permit organizarea intervenţiei în mod eficient. De multe ori, ambulanţa întârzie în diverse zone ale ţării, din cauza lipsei unei ambulanţe disponibile în zona administrativă respectivă, când la distanţe mici se află ambulanţe libere în zona administrativă limitrofă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

În aceste condiţii, unica soluţie de remediere a problemelor de intervenţie şi de promptitudine este gruparea serviciilor judeţene de ambulanţă pe regiuni, susţin iniţiatorii proiectului.

 

Toate serviciile regionale de ambulanţă vor fi instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea MS, se arată în proiect.

 

Conform proiectului, Serviciul Regional de Ambulanţă Sud Est,  va fi realizat prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Constanţa şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Brăila, Buzau, Galaţi, Vrancea şi Tulcea, va avea sediul în Constanţa.

 

Acelaşi proiect prevede că serviciile regionale de ambulanţă înfiinţate prin reorganizarea serviciilor judeţene Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova, Constanţa şi Iaşi asigură asistenţa medicală de urgenţă, transport sanitar asistat, consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective.

 

Serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative, în zone stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii, pe principiul „celei mai apropiate resurse de caz”, precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului.

 

Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judeţene, dar şi cel cu specialităţi medico-sanitare şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, în interesul serviciului şi cu aceleaşi drepturi salariale, la serviciile regionale.

 

Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ şi de deservire, preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare, prevede proiectul de HG.

 

Finanţarea serviciilor regionale de ambulanţă, inclusiv a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MS. De asemenea, serviciile regionale de ambulanţă pot fi finanţate şi prin venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, se mai arată în proiect.

 

Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

 

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.