Astăzi au fost făcute publice primele date ale proiectului demarat în urmă cu un an de Institutul de Georgrafie al Academiei Române împreună cu ISU Buzău și Prefectura județului, proiect ce are ca scop identificarea zonelor cu potențial ridicat de producere a alunecărilor de teren și evaluarea pagubelor pe care acestea le-ar putea produce. În toată perioda scursă de la demararea proiectului s-au elaborat hărți de risc la alunecări de teren care dau probabilitatea de apariție a acestor fenomene.
„Este un lucru cunoscut că probabilitatea acestor alunecări de teren este mult mai mare în zonele din arealul subcarpatic cum ar fi Nehoiu, Pătîrlagele, Cătina, Chiojdu, Chiliile, Pârscov, Măgura dar și altele unde probabilitatea producerii alunecărilor de teren este destul de mare. Elementul de noutate ce reiese din datele parțiale ale proiectului o constituie rezoluția foarte mare a evaluărilor astfel că, putem ști probabilitatea aparițiilor acestor alunecări cu o acuratețe de 25×25 de metri”, a precizat profesorul Mihai Micu, cercetător științific la Institutul de Geografie al Academiei Române.
Până la finalul proiectului programat pentru anul 2014 se vor putea evalua și cuantifica pagubele ce ar putea fi produse în urma acestor dezastre naturale iar acest lucru este deosebit de util pentru ca factorii responsabili să ia măsurile ce se impun pentru reducerea pagubelor și eventual a pierderilor de vieți omenești.
„La final vom putea analiza, evalua și cuantifica riscul, pagubele, ce pot decurge în urma acestor fenomene fie în unități monetare, fie în pierderi de vieți omenești. Nu se poate vorbi despre o rețetă universal valabilă pentru reducerea acestor dezastre însă un lucru important care ar trebui făcut ar fi stoparea defrișărilor”, a declarat cercetătorul științific la Institutul de Geografie al Academiei Române, Mihai Micu.
În urma prelucrării datelor adunate de cercetători împreună cu reprezentanții ISU Buzău la nivelul județului Buzău au fost identificate aproape 2.000 de alunecari cu diferite grade de risc pentru populație.
„Pe harta județului se manifestă aunecări de teren în aproape 2.000 de puncte dintre care unele pot pune în pericol infrastructura și comunitățile umane iar altele care nu prezită un astfel de risc fiind situate în zone montane sau submontane. ISU are în atenție alunecări de mare importanță încă din 2005 cum ar fi alunecarea de la Chirlești care amenință Drumul Național 10, calea ferată, linia de înaltă tensiune și cablul de date dar și alte câteva alunecări de teren ce amenință căile de acces sau gospodăriile unor cetățeni din județ”, a declarat prim-adjunctul ISU Buzău, Dan Manciulea.
Cu toate că în ultimii ani s-au identificat și se știu în mare parte care sunt zonele cu risc în ceea ce privște alunecările de teren nu se poate spune că există un interes din partea populației care să se orienteze către zone mai sigure.
„Populația nu se prea ferește de aceste zone de vreme ce sunt persoane care construiesc anumite locuințe în zone cu risc fără a se interesa dacă în zonă au mai existat sau se pot produce astfel de fenomene. Pe de altă parte, acolo unde există deja comunități formate în zona de deal și submontană e puțin cam greu să te ferești de alunecări de teren pentru că ele se pot produce la tot pasul”, a precizat Dan Manciulea, prim-adjunctul ISU Buzău.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.