După opt ani de procese, proprietarul de drept al Conacului Cândești și-a redobândit terenul, parte din el ocupat abuziv de controversatul preot din Cândești, Dorel Mihăilă. Așa cum era de așteptat, punerea în posesie nu a fost lipsită de incidente, fapt pentru care a fost nevoie de intervenția jandarmilor și a polițiștilor pentru calmarea spiritelor încinse chiar de fața bisericească ce a „dezinformat enoriașii pe tot parcursul ultimilor ani în legătură cu stadiul în care se află procesul cu adevăratul proprietar al domeniului”.

În ultimii ani, preotul Dorel Mihăilă din satul Cândești a înființat ilegal, pe un teren care nu-i aparținea, un cimitir în care au fost vândute către enoriași mai bine de 100 de locuri de veci, iar pe o bună parte din ele deținătorii au construit cavouri sau și-au îngropat morții. Acum, după câștigarea tuturor proceselor în justiție și punerea în posesie, noul proprietar, Ovidiu Andrei, s-a trezit vrând, nevrând deținătorul unui cimitir.

„Nu am ce face, nu aș fi vrut asta, dar acum va trebui să obțin toate avizele necesare pentru a intra în legalitate, pentru că mâine mă pot trezi cu cineva care să mă ia la întrebări. Mai grav este că în tot acești ani, preotul Mihăilă a vândut abuziv aceste locuri de veci aflate pe terenul al cărui proprietar sunt iar acestor oameni le-a dat niște chitanțe pe care se menționează că sumele au fost donate bisericii”, a precizat Ovidiu Andrei.

Astfel, acțiunile preotului din Cândești din ultimii 8 ani, de când actualul proprietar se judecă cu fața bisericească, se vor răsfrânge acum și asupra enoriașilor care și-au procurat un loc de veci în cimitirul înființat ilegal, pe un teren revendicat, după cum susține cel care a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului respectiv.

Noul proprietar spune că va trebui să își facă un cimitir pe suprafața de pământ unde preotul din sat a vândut  locurile de veci, însă acest stabiliment va trebui să funcționeze după niște reguli, în baza unor taxe iar cei care au plătit deja sume cuprinse între 12 și 16 milioane de lei vechi preotului Mihăilă vor trebui să își recupereze banii pe calea justiției dacă banii au fost dați pentru locurile respective și nu ca și contrubuții pentru biserică așa cum apare pe anumite chitanțe eliberate de preot.

 

Ce spune Biserica ?

 

Reprezentanții Bisericii au o altă variantă asupra celor întâmplate în localitatea Cândești. Deși recunoaște  situația în care s-a ajuns, ca mai mulți localnici să fie înmormântați pe o proprietate particulară, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, preotul Adrian Ionescu a precizat pentru Observatorul Buzoian că în această situație s-a ajuns ca urmare a neînțelegerii noului proprietar și a dorinței acestuia de a pune mâna pe o anume suprafață de teren, deși i s-ar fi oferit alta în schimb.

„Prima înhumare pe acel teren a fost făcută în anul 2001 iar la vremea respectivă a existat un acord al celor care dețineau  terenul respectiv, Stațiunea de Cercetare Pomicolă Cândești. Litigiul între actualul proprietar și Biserică a început mult mai târziu, în anul 2004. Biserica a câștigat la un moment dat unul dintre procese, însă după aceea, toate au fost câștigate de actualul proprietar. Nu comentăm decizia instanțelor, însă considerăm că la această situație s-a ajuns din reaua voință a noului proprietar. Biserica i-a oferit acestuia teren la schimb, odată la începutul procesului, în 2004 dar și mai târziu când i s-a oferit chiar o suprafață mai mare de teren decât cea pe care o deținea. Nu a existat înțelegere și din această cauză s-a ajuns aici”, a precizat preotul Adrian Ionescu.

 

Ce spun sătenii?

 

Preotul Dorel Mihăilă este cunoscut în satul Cândești precum un cal breaz. El a fost, de-a lungul timpului, potagonistul unor întâmplări despre care localnicii vorbesc cu oarecare reținere, știut fiind că, dacă  la urechile preotului ajung aceste informații și  nu este exclus, prin urmare,  ca acesta să nu le mai facă slujbele sau să nu le mai îngroape morții. Astfel, se știe că de-a lungul timpului, Dorel Mihăilă a fost protagonistul mai multor întâmplări nedemne de o față bisericească, fapte aflate chiar la limita legii și a moralității, dar pe care puțini au curajul să le povestească.  El a fost cercetat pentru tulburare de posesie, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice sau instigare la dezordine, dar, spun localnicii, s-a descurcat și niciodată nu a pățit nimic.

 

Dincolo de părerile împărțite ale celor implicați în scandal problema sătenilor care și-au procurat un loc de veci în cimitirul aflat pe domeniul Conacului Cândești există și ea trebuie rezolvată. Ce vor face de acum încolo proprietarii de locuri de veci?  Există varianta înființării unui cimitir privat? Toate acestea sunt întrebări la care, pe moment, nimeni nu poate oferi  un răspuns.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.