Ioana Toma, o crescătoare de oi din comuna Cilibia, a protestat, miercuri, într-un mod inedit față de refuzul Primăriei de a-i concesiona o bucată din islazul comunal. Femeia a mers cu cele 500 de oi pe care le deține în fața Primăriei, spunându-I primarului că va lăsa animalele în curtea instituției pentru că nu are de unde să le mai dea de mâncare.
„De când a venit omul ăsta primar numai și-a bătut joc de mine. Am solicitat, conform legii, o bucată de islaz ca să am unde sa pasc oile. Am aproximativ 500 de oi si vreo 40 de vaci. A venit primăvara și trebuie să iasă la păscut. Sunt hotărâtă, le duc la Primărie și să le hrănească el. Mi s-a spus că nu poate să îmi concesioneze islaz pentru că am adăpostul pentru animale pe o bucată de pământ ce aparține de comuna C.A. Rosetti. Este adevărat, însă eu am mutație la Cilibia, am proprietăți și pământ arendat și toate datoriile plătite la zi către Primărie. În plus, toate animalele sunt înscrise la medicul veterinar de la Cilibia. Dacă legea spune că am dreptul să solicit islaz, de ce nu îmi dă voie? E supărat pe mine că nu l-am votat? Prieteni și fini de-ai lui cum au dreptul la pășune, deși nu sunt din Cilibia?”, a declarat Ioana Toma, proprietara unei stâne de oi din Cilibia.
Crezând că dreptatea este de partea sa, femeia a mers, miercuri, împreună cu animalele sale în fața Primăriei Cilibia pentru a-i cere socoteală primarului.
La rându-i, Ion Enache, primarul comunei Cilibia argumentează refuzul de a-i acorda pășune femeii prin faptul că stâna acesteia este situată pe teritoriul administrativ al comunei învecinate, C.A. Rosetti.

„La Cilibia islazul a fost atribuit de Consiliul Local în baza unor reguli. Una dintre acestea este că întâi primesc islaz cei care sunt locuitori ai comunei și au amplasate adăposturile pe raza comunei Cilibia. Exploatația doamnei a fost deschisă în mod eronat pe raza comunei Cilibia pentru că ea ar fi trebuit deschisă pe teritoriul comunei unde sunt amplasate adăposturile, respectiv C.A. Rosetti. Hotărârea a fost luată de Consiliul Local și eu nu pot să fac decât să o duc la îndeplinire. Comuna are 700 de hectare de islaz și cererile s-au depus și aprobat încă din luna februarie celor care au dreptul. Consiliul Local a hotărât să acorde pășune cu prioritate celor care sunt proprietari de animale din comună pentru că nu pot să scot la licitație să vină cineva să liciteze și să concesioneze tot islazul și să fiu pus în situația ca acei crescători din Cilibia să nu își poată paște animalele pentru un litru de lapte. Faptul că are o casă de locuit pe raza comunei nu creează această obligativitate în dreptul nostru. Este o regulă stabilită de Consiliul Local și o respectăm. Dacă își mută amplasamentul la Cilibia atunci în măsura terenului existent va primi pășune ”, a declarat primarul comunei Cilibia, Ion Enache.

Hotărârea Consiliului Local Cilibia a fost transmisă Prefecturii Buzău, fiind în termen pentru obținerea avizului de legalitate. Conform purtătorului de cuvânt al instituției, Călin Iosif, Instituția Prefectului va verifica hotărârea adoptată de Consiliului Local Cilibia și dacă se va constata că aceasta încalcă anumite prevederi legale naționale sau europene atunci se va cere revocarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.