Alunecare teren

Lucrările de refacere a albiei râului Bâsca distrusă de alunecarea de teren produsă în localitatea Gura Milii mai au de așteptat cel puțin până anul viitor. Instituția Prefectului a fost informată zilele trecute de Ministerul Mediului de prinderea în bugetul pe anul 2014 a lucrărilor de refacere a alunecării de teren produsă în punctul Viforâta. Până atunci însă, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița împreună cu reprezentanții Hidroelectrica, ai Consiliului Local Gura Teghii și ai Ocolului Silvic Penteleu vor trebui să supravegheze îndeaproape zona și să se îngrijească de scurgerea treptată a apei care se adună în spatele barajului creat de natură.
„Sâmbătă am fost acolo și am văzut că zona de scurgere a apei a fost lărgită la vreo 5 metri astfel că nu mai există nici un pericol. Sunt utilaje în zonă și se poate interveni în orice moment iar vestea bună este că alunecarea de teren avansează extrem de lent în ciuda ploilor însemnate din ultima vreme” , a declarat subprefectul Vasile Alecu.
În data de 15 iulie o bucată de versant de pe muntele Cernatu s-a prăbușit în albia râului Bâsca Mare obturând cursul de apă. Alunecările de teren au continuat și în zilele următoare obturând complet albia râului și formând un lac de acumulare în care s-a strâns o mare cantitate de apă în condițiile în care debitul râului Bâsca Mare este în aceste zile extrem de scăzut. La vederea acestor efecte, autoritățile au intrat în alertă mai ales că meteorologii au anunțat câteva zile cu ploi puternice pe raza Buzăului iar o creștere bruscă a debitului de apă al râului Bâsca Mare ar putea duce la spargerea barajului format în urma alunecării de teren și implicit la inundarea zonei prin scurgerea cantității de apă acumulate .
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.