La Buzău, este în picioare încă ideea organizării referendumului la care populaţia să fie întrebată despre oportunitatea desfiinţării judeţului şi alipirea lui la regiunea sud-est cu capitala la Constanţa.

Astăzi, în şedinţa Consiliului Judeţean, aleşii au aprobat o nouă hotărâre pentru organizarea referendumului, decizie care prevede ca plebiscitul asupra oportunităţii desfiinţării judeţului să fie organizat la 20 de zile de la o hotărâre a magistraţilor definitivă şi irevocabilă.

„Referendumul e de actualitate. Sperăm ca atitudinea guvernanţilor să nu mai fie de actualitate. Atâta timp cât ei susţin reorganizarea administrativă a României făcută pe criterii pe care nu le ştim susţinem referendumul. Aşteptăm recursul prefectului”, a declarat astăzi, preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu.  

Pe de altă parte, prefectul de Buzău, Paul Beganu critică ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul Judeţean şi spune că aleşii s-au pripit în momentrul în care au introdus pe ordinea de zi o hotărâre privind organizarea referendumului. Beganu spune că atâta vreme cât nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă care să dea undă verde organizării plebiscitului, aleşii din miniparlamentul judeţean au votat practic degeaba.

„Am înţeles că a fost adoptată azi în şedinţa Consiliului Judeţean o nouă hotărâre privind promovarea şi desfăşurarea referendumului. Nu am înţeles de ce trebuie o altă hotărâre. Normal era să o revoce pe cealaltă, având în vedere că este suspendată de drept prin acţiunea noastră promovată în instanţă. Noi am primit motivarea, discutăm pe ea acum şi din primele date vom face recurs, a spus prefectul Paul Beganu.

La Buzău, prima dată stabilită pentru organizarea referendumului a fost 17 iulie. Prefectul a atacat în instanţă hotărârea luată în Consiliul Judeţean, însă nu a avut câştig de cauză. În perioada imediat următoare, juriştii de la Prefectură vor face recurs, pentru că rămân la ideea că un referendum poate fi propus doar de către şeful statului.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.