Un motociclist din Buzău pasionat de enduro, pe care îl și practică în puținul timp liber pe care îl are, vrea să pună pe picioare o afacere inedită. Își propune să achiziționeze motociclete vechi pe care să le readucă la viață și, ulterior, să le valorifice, totul la prețuri mult mai mici decât cel la care vând astfele de vehicule, de ultimă generație.
De mic copil, Ovidiu a iubit motoarele. De atunci, își petrecea timpul, nu în fața blocului ca ceilalți copii de vârsta lui, ci pe la garajul unui cunoscut motocrosist din oraș. Faptul că nu a reușit să se urce și să facă măcar o tură cu motocicleta în vremea copilăriei și a adolescenței nu l-a descurajat și după ce a câștigat ceva bani muncind în afara țării s-a întors în România șă își realizeze visul. Și-a cumpărat o motocicletă și a început să deslușească tainele curselor prin natură pe cărări neumblate de piciorul omului.

„Eu sunt practicant de enduro. Pasiunea s-a născut de mic când stăteam pe la garajul lui nea Gică însă niciodată nu am reușit să îl conving să mă lase să mă sui pe o motocicletă. Am fost plecat afară, am reușit să îmi cumpăr o motocicletă și așa am învățat. O vreme nu mă interesau deloc altfel de motociclete, decât cele de enduro. Dacă vedeam o motocicletă pe stradă mă lăsa indiferent, însă dacă vedeam una de enduro pe o platformă îmi tresărea inima. Acum, am început să mă uit și după astfel de motoare. În continuare nu mă interesează motoarele de viteză, însă cele mai vechi din care poți face ceva inedit au început să îmi capteze atenția. Acum, este adevărat că de când am o fetiță ajung mai rar la enduro pentru că sâmbăta, duminica, atunci când aș putea să plec să mă dau cu motorul parca aș sta și cu fetița și așa că se întâmplă să ies mai greu”, spune Ovidiu.
Vezi aici filmul transformării motocicletei
Recent, un prieten l-a rugat să îl ajute cu motocicleta lui, să îi facă oarece lucrări de întreținere, știind că se pricepe la motoarele pe două roți. S-a apucat de treabă și în câteva zile a reușit să termine lucrarea de care prietenul s-a arătat foarte mulțumit. Văzând asta, Ovidiu și-a dat seama că nu ar fi rău să facă mai mult decât să își ajute prietenii și chiar se gândește serios să înceapă o afacere în acest domeniu.
„Acum ceva timp, într-o seară când am intrat în casă am văzut pe Facebook un tip care vindea 2 motociclete vechi identice. Era din Bacău și cum era destul de târziu l-am sunat a doua zi. Era într-o sâmbătă și mi-a spus că ar trebui să le dea luni cuiva care s-a arătat interesat de ele și i-am zis că eu aș veni duminică să le iau. Am fost, le-am luat și m-am luat să lucrez la ele. Iar prima arată cam cum o vedeți acum. Am ușurat-o de anumite accesorii, inutile zic eu, până acum cred că i-am scos vreo 30 de kg, i-am umblat la motor, am reparat carburatorul, i-am pus alte filtre, i-am vopsit cadrul, rezervorul, i-am modificat tobele și lucrez la ea cam de o lună”, spune Ovidiu, mândru de felul în care a ajuns să arate una dintre motocicletele, care are 36 de ani.
În ultima lună de când a început să lucreze la una din motociclete, Ovidiu a ajuns să petreacă în garaj mai mult timp decât acasă alături de familie și, deși recunoaște că reproșurile soției sunt pe deplin justificate, spune că vrea să își vadă opera finalizată:„De o lună lucrez la ea zi de zi și am ajuns să am discuții în casă cu soția pentru că îi acord prea multă atenție. Ziua lucrez la garaj iar seara când intru în casă mă documentez pe internet pentru că vor trebui făcute niște modificări și vreau să termin, să o văd gata.”
Vechea motocicletă și-a schimbat complet aspectul și doar motorul o mai poate da de gol în ceea ce privește vârsta. După 36 de ani de ani de când a fost fabricată, Ovidiu spune că va încerca să o vândă, deși are o problemă să se despartă de lucrurile în care pune mult suflet.
„Când o s-o termin, o să am o problemă, pentru că eu mă atașez de lucruri și știu că nu e bine. Am si acum prima mea motocicletă,un KTM, făcută bucăți pentru că nu mai aveam loc pe unde să o țin, dar o am. Pe asta m-am hotărât să o vând când o fi gata. Dacă îmi dă cineva banii pe ea, o sa îi reinvestesc, o să iau probabil alte motociclete să le recondiționez. În întreaga lume sunt niște curente care la noi sunt abia intrate pe piață și se caută acest gen de motociclete. Unul dintre ele se cheamă Cafee Racer, motociclete care au doar un loc cu care oamenii merg prin oraș, la cafea, fără prea mari pretenții de la un asemenea motor. Mai este un al tip, Scrambler-ul, un fel de motocicletă de enduro din anii 70 cu cauciucuri mai cramponate, motoare cu care te poți aventura liniștit pe cărări, pe poteci, fără pretenții cum ai de la o motocicletă de enduro cum ar fi un KTM sau un Husaberg” spune Ovidiu oarecum trist că va trebui să se despartă de prima sa motocicletă modificată aproape complet.
În ceea ce privește costurile, Ovidiu spune că varianta unei motociclete vechi pe care să o recondiționezi este de preferat unei motociclete noi, cu tehnologie de ultimă generație, care ajunge să depășească 6.000 de euro. În plus, motocicletele vechi, japoneze, sunt mult mai rezistente decât multe dintre motoarele actuale.
„Mă gândesc să fac chestia asta pe viitor ca afacere. O să văd dacă îmi iese treaba pentru că este mult mai rentabil să îți iei una veche, care deși au motoare vechi sunt indestructibile, Honda Yamaha, Suzuki, Kawasaki, sunt mărci cu niște motoare excelente. Acum, motociclete din astea poți găsi înmatriculate sau înmatriculabile la bani destul de puțini la 200-300-500 de euro sau chiar să ți le dea cineva degeaba pentru că pe afară sunt oameni care vor să scape de ele din garaje. La astea mai bagi ceva bani, în funcție de cum ești dispus 500-600-700-1000 de euro și apoi o faci ca nouă, pe când una cu tehnologie de ultimă generație se poate cumpăra cu sume care încep de pe la minim 6.000 de euro.”