Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, ai autorităților publice locale și ai Ministerului Învățământului au organizat, miercuri, o acțiune de promovare a învățământului profesional și tehnic prin intermediul căreia s-a dorit popularizarea acestei forme de învățământ în rândul tinerilor absolvenți de gimnaziu.

Invitați să ia parte la discuții au fost pe lângă cadre didactice și reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale de pe raza județului oameni care prin natura funcție pot duce informația la cei care ar trebui să urmeze astfel de școli pentru a învăța o meserie.

„Am dorit să ne întâlnim pentru a încerca să fiți alături de noi pentru conștientizarea elevilor de clasa a VIII-a pentru a-i orienta pe o cale bună pentru o reușită în viață”, a spus Nela Wamsiedel, inspector general adjunct.

„Este firesc să ne preocupe și povestea meseriilor sau profesiilor pentru cei care au vocație pentru că există o lipsă acută în societate de adevărați specialiști și meseriași. Tare mult mi-ar place să fim conștienți cu toții că este o problemă națională și o necesitate și poate într-o zi toți va trebui să facem tot ce putem ca să-i determinăm pe copii să devină conștienți că este un lucru foarte bun să fii un bun meseriaș indiferent ce fel de meserie. Instituția pe care vremelnic o reprezint va fi mereu alături de Inspectoratul Școlar , de cadrele didactice și bineînțeles alături de copii”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Primarul  municipiului Buzău Constantin Toma spune că situația este dramatică și că Primăria încearcă să înființeze la Buzău o școală profesională după modelul școlii profesionale de succes de la Brașov.

„Suntem într-o situația dramatică. Trebuie să avem un plan pe distanță lungă și unul pe plan imediat cum aveți și dumneavoastră. Primăria se implică în acest tip de învățământ și din martie anul trecut am început să facem la Buzău o școală după modelul celei de la Brașov și după un an de zile am reușit să convingem multe din marile firme din Buzău să se asocieze și să fie un partener pentru ISJ și pentru Primăria Buzău să facem un model de scoală profesională la cel mai înalt nivel unde să predea cei mai buni profesori și să pregătim aici viitori meseriași.  Noi acum ce facem intrăm cu două treimi din copii ratați cu diplome de clasa a VIII cu medii sub 5 sau puțin peste 5, majoritatea analfabeți funcționali și copii ăștia după patru ani de zile merg la facultate pentru că așa a fost sistemul. Ce facem cu acești copii. Îi ratăm și trebuie să încetăm cu această joacă pentru că îi trimitem pe o piața globală ratați. Sper de la anul să funcționăm, la Brașov a durat doi ani. Înainte de Eurovision m-a vizitat și ambasadorul Germaniei care a zis că ne va sprijini cu manuale din Germania pe care să le traducem noi”, a spus Constantin Toma.

Totodată edilul Buzăului a spus că ultimii ani în Primăria Buzău au fost patru ani de chin și că nu are oameni pregătiți cu care să lucreze.

„Vă spun după patru ani de chin la Primăria municipiului Buzău că toți acești copii ratați vin cu pile tot la primării și la consiliile județene. Primele 6 luni era sa înnebunesc la Primărie. Mi-am luat un pix roșu și am început să dau note 1,2,3 dacă dădeam un 5 era sărbătoare. Și acum să știți că în Primăria Buzău toată lumea are studii superioare. 90 la sută dintre ei la universități din astea de prestigiu Oxford, Cambridge, Stanford,…. astea de România, nu alea de afară”,  a spus  Constantin Toma.

La rândul său, inspectorul general al ISJ Buzău, Florina Stoian spune că știe că mai există și nereguli dar susține că împreună cu autoritățile publice se pot determina elevii de clasa a VIII-a să urmeze o școală profesională pentru a avea o meserie și pentru a-și găsi mai repede un loc de muncă.

„Știm că sunt multe lucruri în neregulă, știm ce avem de făcut dar trebuie să ne unim forțele și de aceea am avut această inițiativă să invităm și primarii. Domnilor primari mă așteptam să fi venit mai mulți. Vă rog frumos, oricum discutați cu oamenii acum că este campanie electorală,  oricum cunoașteți mult mai bine copiii din localitățile dumneavoastră și dacă vorbiți cu oamenii puteți să le spuneți să își orienteze copii către învățământul profesional. De altfel se pot înscrie la învățământ profesional dual până la 26 de ani. Iar aceasta le oferă și siguranța unui loc de muncă, și consiliere și avem profesori și directori de licee care știu să se ocupe de acești copii. În acest an avem toate calificările pe învățământ profesional doar să ajungă informația la acești copii să învețe o meserie și să îi ținem aici să nu mai plece pe peste tot prin lume să își bată alții joc de ei. Sunt foarte mulți copii care la 18 ani spun plec în Anglia sau în Franța sau știu eu unde. Această formă de învățământ poate pune capăt acestui exod. Mai bine învață o meserie să știe ceva și apoi să decidă ce vor să facă pentru că nu îi leagă nimic aici dacă urmează o astfel de școală”, a spus Florina Stoian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.