Nici nu a început bine programul de eliberare a rețetelor electronice că au și apărut problemele. Chiar în prima zi în care ar fi trebuit eliberate rețetele în format nou, medicii și farmaciștii au reclamat că serverul pe care erau stocate informațiile necesare operațiunii este impracticabil.
” Medicii nu au început să scrie rețete în format electric, azi am primit foarte puține, a picat sistemul, serverul nu poate să susțină eliberarea rețetei pentru că nu citește codul pacientului. Nu se pot încărca rețetele de către medici și nu se pot descărca de către farmaciști. E o problemă tehnică. Se pot scrie pe vechile formulare. Am avut un singur pacient, nu a mers să-i onorăm rețeta în regim electronic, s-a dus înapoi la medic și i s-a scris pe formular vechi”, a declarat astăzi vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Buzău, Alina Mușat.
Lămuririle cu privire la această situație au venit ulterior de la Marius Filip, medic şef la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care a declarat că problemele legate de eliberarea reţetelor electronice au apărut deoarece medicii nu au folosit softul realizat în acest scop, ci tot Sistemul Informatic Integrat.”Unii prescriptori nu au urcat reţeta în Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică, ci în SIUI. Din acest motiv, ei nu au putut, practic, să elibereze reţeţe electronice”, a spus Filip. Medicul şef de la CNAS a mai spus că, „la prima oră” a zilei de luni, au fost eliberate, la nivel naţional, 130 de reţete electronice, ceea ce ar demonstra că sistemul este funcţional.
Între timp, Colegiul Medicilor din România a solicitat Ministerului Sănătăţii şi CNAS să renunţe la obligativitatea prescripţiei electronice, considerând că nu există condiţii pentru introducerea acesteia. „Medicii nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România.

 

Prescripţiile în format electronic, obligatorii începând de azi,  pot fi ridicate de la farmacie doar cu buletinul. Cele pe hârtie vor mai circula şase luni, pentru ca pacienţii, medicii şi farmaciştii să se acomodeze cu noul sistem. Vechea rețetă, pe hârtie, va fi înlocuită, practic, de un cod de bare.

Doctorii trebuie să completeze pe calculatorul lor un formular electronic, care este transmis în sistem şi tipărit pe hartie, unde se imprimă şi un cod de bare 2D. Farmaciştii vor accesa reţeta fie prin scanarea acestui cod, fie prin tastarea unor date de identificare de pe prescripţie.
Treptat, vor fi disponibile funcţionalităţi de avertizare a medicului la prescriere. Astfel, medicul va fi înştiinţat dacă medicamentele prescrise sunt incompatibile, sunt în doze prea mari sau dacă nu s-au respectat regulile impuse sistemului de decontare, adică dacă s-a mai prescris o reţetă de curând.
Reţeta va putea fi eliberată şi parţial, aşa că dacă nu găsiţi într-o farmacie toate medicamentele de care aveţi nevoie, le puteţi ridica din altă parte. În astfel de cazuri, trebuie să îi spuneţi farmacistului că nu renunţaţi la restul medicamentelor şi să fiţi atenţi ca poziţiile la care renunţaţi să fie menţionate explicit pe formularul de eliberare pe care îl semnaţi în farmacie. Un alt aspect important este modul în care manevraţi reţeta.

E recomandat să aveţi grijă ca aceasta să nu se deterioreze în special în zona codului de bare. Reţeta electronică poate fi eliberată şi în lipsa unui calculator. Aşa că, dacă medicul vă face un consult la domiciliu şi nu are la el un calculator portabil, vă poate elibera pe loc reţeta.
Doctorii au posibilitatea să retipărească un număr de reţete, care vor avea incluse în codul de bare doar informaţii de identificare a reţetei şi unităţii medicale. Restul datelor vor fi completate manual, lizibil şi obligatoriu cu litere de tipar.
Atât medicul, cât şi farmacistul vor introduce ulterior în sistem datele din reţetă. Prescripţia electronică face parte dintr-un program amplu de modernizare a sistemului medical, aliniat la normele europene.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.