Nu mai contenesc cazurile de rubeolă, în județul Buzău. De la o săptămână la alta crește alarmant numărul elevilor diagnosticați cu rubeolă, o boală a copilăriei extrem de contagioasă care poate avea urmări grave, în unele situații.
Dacă săptămâna trecută erau 96 de cazuri de rubeolă, acum, numărul bolnavilor a ajuns la aproape 140, bolnavii provenind din 19 licee, cele mai multe din municipiul reședință de județ, dar cazuri de rubeolă sunt și la Râmnicu Sărat, Berca, Lopătari, Pătârlagele și Nehoiu.
Cele mai multe cazuri de boală, peste 90, sunt la Seminarul Teologic din Buzău, acolo unde medicii epidemiologi au declarat deja focar epidemic. În această unitate de învățământ, boala, extrem de contagioasă, s-a răspândit cu mai mare repeziciune întrucât elevii sunt în sistem internat.
Persoanele cu rubeolă prezintă de obicei o erupție pe piele, care începe la nivelul feței și coboară apoi pe corp, și care se menține 2-3 zile. Copiii mai mari și adulții de obicei suferă de febră ușoară, timp de 24 de ore, inflamații ale ganglionilor de la nivelul gâtului sau din spatele urechii, infecții respiratorii superioare, înainte de a prezenta o erupție pe piele. Femeile adulte prezintă de obicei dureri și înțepeniri ale degetelor, încheieturilor de la mâini și de la genunchi, care pot dura chiar și o lună. Copiii care suferă de rubeolă se vindecă în aproximativ o săptămână, dar la adulți poate necesita mai mult timp. Rubeola este de obicei o boală ușoară la copii, dar la adulți are ceva mai multe complicații. Cel mai grav este efectul pe care îl poate avea boala asupra femeilor însărcinate. Infecția cu rubeolă în primul trimestru de sarcină poate duce la pierderea fătului, naștere prematură și defecte congenitale grave.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.