refacut catuneanu

Serviciul de Evidenţă a Persoanei şi Stare Civilă din Constanţa a considerat că rudele pilotului Petre Corneliu Cătuneanu, decedat în urma prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, au depăşit termenul legal de 48 de ore pentru declararea decesului şi le-au amendat cu suma de 50 de lei. Explicaţia autorităţilor: „Asta este procedura”.
Autorităţile de la Evidenţa Persoanei şi Stare Civilă din Constanţa au amendat rudele pilotului decedat pe Siutghiol, pe motiv că nu ar fi declarat decesul lui Petre Corneliu Cătuneanu în timpul legal de 48 de ore de la deces. Amenda a fost de 50 de lei, dar pentru că a fost plătită pe loc, rudele au achitat doar 25 de lei.

Sora pilotului, jurnalista Marilena Nedelcu, a explicat că decesul pilotului a avut loc pe 15 decembrie, iar decesul a fost constatat oficial abia a doua zi, actele constatatoare ale decesului fiind emise de spital abia a doua zi, după ora 16. „Starea Civilă nu lucrează după ora 16, aşa că am fost nevoiţi să mergem a doua zi dimineaţă, pe 17, să declarăm decesul. Dar eu consider că tot ne-am încadrat în termenul de 48 de ore. Am plătit amenda, nu am stat să ne certăm”, a declarat Marilena Nedelcu.

Rodica Crăciun, directoarea Serviciului de Evidenţă a Persoanei şi Stare Civilă din Constanţa nu consideră că a avut loc nimic în neregulă şi că doar s-a aplicat o procedură, aprobată de Consiliul Local Constanţa.

„Asta este procedura. Eu nu cred că s-a încălcat legea. 25 de lei a fost amenda, pentru că s-a achitat pe loc”, a explicat Rodica Crăciun, la Realitatea TV.
În 15 noiembrie, un elicopter SMURD care se întorcea din misiune s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa, toate cele patru persoane aflate la bord – medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) – pierzându-şi viaţa. Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial pe 16 decembrie, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Elicopterul căzut în lacul Siutghiol este al doilea al SMURD implicat anul acesta în accidente soldate cu morţi. În 20 ianuarie, un alt elicopter s-a prăbuşit în munţii Apuseni, iar pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în acel accident.

gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.