Sâmbătă se împlinesc 10 ani de la deflagrația de la Mihăilești în urma căreia 18 vieți au fost curmate dintr-un foc și alte 13 persoane au fost rănite. În dimineața zilei de 24 mai 2004, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat în urma unui incendiu izbucnit la cabina autovehiculului. În urma deflagraţiei, și-au pierdut viața 7 pompieri- maior post mortem Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem Necula Romeo, sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem Stan Silviu, sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin, 9 civili și 2 jurnaliști, Elena Popescu și Ionuț Barbu.

Ionut si Elena
Jurnalistii Ionut BARBU si Elena POPESCU

Pe lângă aceștia, alte 13 persoane au suferit răni grave în urma cărora au rămas infirme ori au rămas marcate pe viață iar sâmbătă vor retrăi la locul deflagrației clipele de coșmar prin care au trecut
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupascu” Buzău va comemora împlinirea a zece ani de la tragica întâmplare aducând un omagiu celor care s-au jertfit la locul de muncă.
După ceremonialul ce va avea loc la ora 10.00 pe șoseaua europeană în localitatea Mihăilești familiile celor dispăruți vor organiza, fiecare în localitățile de domiciliu, parastase și slujbe de pomenire.

Trei persoane au fost găsite vinovate de tragedia petrecută în urmă cu 10 ani la Mihăilești. Este vorba despre Ion Gherghe, directorul de la acea vreme al Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii societăţilor de transport implicate în transportul îngrăşământului fără măsuri de siguranţă.
Procesele au durat mai bine de patru ani iar cei trei au fost condamnaţi pentru omor din culpă la câte patru ani de închisoare cu executare, printr-o sentinţă irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi. De asemenea, Ion Gherghe, Mihai Gună și Ionel Neagoe au fost condamnaţi să plătească familiilor victimelor şi răniţilor despăgubiri totale de 3,2 de milioane de lei şi 430.000 de euro

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.