Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice a organizat marți în comuna Vernești, judeţul Buzău, „Seminarul pentru formare de formatori, educaţie ecologică”parte a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Obiectivul principal al seminarului este acela de a crea un grup de promotori locali care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural generate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puternic pe calitatea apei, sanitație, comportament igienic și facilități sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul. Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește sanitația, igiena și managementul gunoiului de grajd.
„Acest proiect vizează în primă fază reducerea poluării cu nutrienți iar pe termen lung stoparea acestui fenomen. Proiectul presupune o primă componentă de investiții ce se referă la platforme amenajate pentru depozitarea gunoiului de grajd, extinderile de rețele de apă și canalizare dar și o componentă de conștientizare publică, componentă pentru care ne aflăm astăzi aici, la Vernești. În această etapă avem adunări cu un grup restrâns de oameni, formatori, persoane marcante din comunități care au posibilitatea de a transmite idei și să-i determine pe cei din jur cum să își schimbe practicile. Îi vom învăța cum să transmită cunoștințele, despre calitatea apei, despre sanitația în mediul rural și relația dintre calitatea apei și riscul celor care o consumă” a declarat Mihaela Vasilescu, conferențiar al Universității Ecologice din București.
Printre persoanele care au participat, marți la seminarul de formare a formatorilor de la Vernești s-au numărat profesori, angajați ai administrației locale, medici și chiar preoți.
„Mă aflu aici pentru a deveni formator pe această tematică foarte generoasă a poluării cu nutrienți. Aici ne-am strâns reprezentanți ai comunității care putem spune și face ceva și eu cred că pot face acest lucru pentru că am posibilitatea de a discuta cu membrii comunității fie ei membri ai administrației locale, părinți și de ce nu cei mai importanți, elevii. La nivelul Școlii Gimnaziale am inițiat mai multe proiecte în acest sens și chiar am învățat copii ce este compostul, cum se poate produce, la ce este util și ei au văzut practic cum se face acest lucru și chiar am făcut așa ceva și în școala noastră” a declarat Grațiela Petcu, profesor de geografie și director al Școlii Gimnaziale Vernești
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a Proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.
În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi. Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului.
Este afectată sănătatea oamenilor, uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie.
În cadrul aceluiași poroiect privind “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţio activitate similară va avea loc mâine în comuna Balta Albă.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.