Cineva comenta că, după o perioadă în care pierduseră priza la public, numele sfinţilor din calendarul ortodox au revenit în trend, la starea civilă şi-n cristelniţă. De la „Acciza”, „Expertiza”, „Ronaldo” sau „Esmeralda” – unii dintre „sfinţii” inspiraţi de tranziţia postcomunistă – la Ion, Maria, Ştefan sau Andrei, românii s-ar putea spune că fac pasul înapoi la tradiţie.

 

De fapt, babilonia onomastică postdecembristă a reuşit să creeze, concomitent, şi antidotul social. Nu de imaginaţie au dus lipsă românii, ci de naşi. Întoarcerea la numele din calendarul respectiv are funcţii deopotrivă curative şi de reinvestire a onomasticii creştine, cea din urmă operaţie, nepremeditată, contextualizându-se automat în economia capitalistă crizată. E tot un antidot, ale cărui efecte se fac prezente la fel de normal ca şi cauzele. Dacă e adevărat că peste 10 la sută dintre români şi-au serbat, de exemplu, numele luat de la Sfânta Maria, înmulţind 2 milioane cu cel puţin costul mediu al unei beri, înseamnă că un milion de euro a intrat, ieri, în conturile câtorva mii de agenţi economici din ţară. Dar, multiplicând porţia în stil carpato-danubio-pontic şi distribuind-o pe cap de membru ancorat în festin, e „mai mult decât sigur” că Sfânta Maria a binecuvântat economia naţională cu zeci de milioane de euro, printr-o singură prelungire de weekend.

 

Acuma, cum s-o uita Dumnezeu la toată destrăbălarea asta culinaro-bahică… rămâne de stabilit. Oricum am da-o, Biserica se bucură când naşa sau naşul aduce în uşa ei câte un prunc pe care să-l boteze cu numele de floare, arhanghel sau miruitor. Apropo de mir, să luăm aminte că, până la Sfântul Dumitru, când dă tulburelu-n beci, e cam criză de sfinţi în calendar, situaţie ce trebuie rezolvată cumva, fie şi după principiul „nobil” că, încurajând consumul local, se mai tocesc nervii crizei globale şi creşte producţia, nu?

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.