Cu câteva zile înainte de debutul noului an școlar, Inspectoratul Județean de Poliție a făcut precizări cu privire la asigurarea măsurilor de ordine de la nivelul instituțiilor de învățământ. Chiar dacă siguranța în școli este o prioritate națională, polițiștii buzoieni atrag atenția că nu ei sunt responsabili cu paza unităților de învățământ.
„Fiecare unitate de învățământ a fost repartizată unui polițist atât în mediul urban cât și în mediul rural însă acest lucru nu înseamnă că respectivul răspunde de paza unității școlare. Polițistul care răspunde de o unitate de învățământ are rolul de a preveni evenimentele în interiorul unităților de învățământ iar paza unităților școlare cade în sarcina Poliției Locale la o serie de unități școlare de pe raza municipiului Buzău sau este asigurată prin grija conducerii unității de învățământ”, a precizat comisarul -șef Gheorghe Roman.
Pentru acest an, oamenii legii au elaborat un set de măsuri ce vizează asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ.
Zona unităţilor de învăţământ va fi supravegheată de patrulele de siguranţă publică, efectivele de poliţie fiind sprijinite de jandarmi şi poliţişti locali, conform responsabilităţii.
Se va asigura prezenţa la vedere a forţelor de ordine în intervalele orare în care elevii intră la cursuri şi pleacă de la şcoală, dispozitivele de siguranţă urmând a fi amplasate astfel încât să se asigure intervenţia rapidă la evenimentele sesizate în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ.
Totodată, pe parcursul anului, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor desfăşura activităţi în şcoli pentru a oferi elevilor recomandări preventive care să îi ajute să-şi protejeze bunurile şi integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicaţi.
Anul trecut, în incinta școlilor s-au înregistrat mai multe cazuri de furt orientate cu predilecție spre telefoane mobile, dar și agresiuni fizice sau verbale sau accidente rutiere în care au fost implicați elevii. Cu toate acestea, polițiștii spun că au doar rol de prevenire a acestor fapte prin initierea de acțiuni în mediul școlar cum ar fi intâlniri la clase cu elevii pentru educație rutieră sau pentru prevenirea implicării în acte de violență.
În ceea ce privește siguranța unităților școlare, polițiștii atrag atenția că, anul trecut, doar 23 la sută din unitățile de învățământ au beneficiat de un sistem de alarmă, un sistem de supraveghere video sau măcar de căi de acces asigurate cu gratii iar acest lucru depinde în cele mai multe cazuri de disponibilitatea financiară a administrațiilor locale cărora le sunt subordonate unitățile școlare.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.