Fundația buzoiană „Mareşal Alexandru Averescu” a organizat, luni, simpozionul „Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale”.
Manifestarea științifică, care se constituie un omagiu adus militarului, omului şi legendei Averescu, la 155 de ani de la naştere, l-a avut invitat de onoare pe academicianul Șerban Papacostea, care, în copilărie, l-a cunoscut personal pe mareșal.
Generalul de brigadă dr. Lucian Foca, președintele Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, moderatorul simpozionul, a trecut în revistă obiectivele și principalele activități desfășurate de fundației și a evocat personalitatea celui care a contribuit la înscrierea unor glorioase pagini de istorie militară şi la făurirea României Mari.
Simion Gheorghiu, doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Istorie “Nicolae Iorga”, a relevant modul în care era reflectată personalitatea militarului şi omului politic în conştiinţa contemporanilor, iar profesorul Emil Niculescu, de la Cercul Militar din Buzău, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a reliefat felul în care mareșalul şi memorialistul era perceput de tânara generaţie de intelectuali ai epocii interbelice. Colonel (r) Mihai GOIA, lector universitar doctor a prezentat una dintre intransigentele poziţii postbelice ale lui Averescu în ciclul “Răspunderilor”.
Academicianul Şerban Papacostea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“, între anii 1990-200, a făcut o radiografie complexă a ceea ce însemnat Averescu pentru România, rezultat al trăirilor personale și al studierii documentelor ce au aparținut tatălui său, juristul Petru Papacostea, secretarul politic al mareșalului.
În încheierea simpozionului, generalul de brigadă dr. Lucian Foca a mulțumit pentru intervenţiile care au luminat unghiuri, poate, unora, necunoscute, ale memoriei lui Alexandru Averescu, menționând faptul că fundaţia va continua, în demersurile sale, să promoveze valorile istoriei şi culturii naţionale.
La manifestare au asistat membrii Consiliului Judeţean Buzău al elevilor, preşedinte elev Ştefan Enică, elevii clasei a XII-a E de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret”, însoțiți de profesor Felicia Boşcodeală, care le-a propus acestora o oră de istorie altfel, militari din garnizoana Buzău şi, nu în ultimul rând, membrii consiliului director al Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”.
Oaspeții au vizitat muzeul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, continuatoarea tradițiilor de luptă ale Armatei a 2-a, unde de află o sală dedicată mareșalului și au făcut o fotografie de grup lângă bustul lui Alexandru Averescu aflat în fața comandamentului diviziei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.