Sinistrații de pe prundul râului Buzău, aduși de două zile în oraș, după ce apa le-a inundat coliba, au fost treziți din somn, în această după-amiază, de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care au venit să le aducă de mâncare. La sosirea asistenților sociali, doar trei adulți erau în picioare,  restul dormind, probabil, după o zi istovitoare.

Ca un făcut, la vederea reprezentanților DGASPC, locatarii din fostul sediu al Poliției Comunitare au început să se vaite, reclamând lipsa de implicare a autorităților în rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

”Cu locuitul s-a rezolvat, cât de cât, dar problema este ce mâncăm? Nu avem de mâncare și ni s-a promis de la Primărie și un aragaz care nu a mai venit. La un moment dat te saturi de hrană uscată și trebuie să gătim și noi ceva. Aragaz nu avem iar aici nu ni se permite să facem focul”, a declarat Florentina Cojocaru, revoltată că nimeni nu-i sare în ajutor.

Pe de altă parte, asistenții sociali veniți cu de-ale gurii la cei bătuți de soartă au rămas muți de mirare când au văzut că, ziua în amiaza mare, majoritatea locatarilor imobilului din strada Colonel Buzoianu dorm duși, deși aveau ce trebălui în casa ce le-a fost dată în grijă de autorități. Cu ochii lipiți de somn, adulții abia s-au urnit să își ia pachetele cu mâncare de la mașina celor care s-au gândit la ei. Cu toate acestea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a decis să vină și mâine cu alimente la cei care au fost la un pas să fie luați de ape, week-end-ul trecut.

”Având în vedere situația de sâmbătă ne-am gândit sa venim in sprijinul acestor familii și să le aducem măcar câte ceva de mâncare până se rezolvă situația din punct de vedere locativ. Am adus astăzi ceva alimente și vom veni și mâine cu mâncare donată de furnizorii noștri”, ne-a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Chiar dacă le-a fost adus de mâcare la nas în timp ce ei dormeau duși, locatarii evacuați din strada Victoriei se declară nemulțumiți de faptul că autoritățile nu se preocupă și mai mult să le asigure condiții bune de trai, eventual să le mobileze bucătăria și să le desfunde toaleta: ”Oricine ne aduce câte ceva este bine primit întotdeauna. Dar de când am venit aici nu am mâncat decât hrană uscată. Suntem bine dar nu avem unde să facem mâncare. Ni s-a promis un aragaz, ni s-a promis că vine cineva de la Crucea Roșie, dar nu a venit nimeni. Nu putem trăi așa. Stăm cu sacii de cartofi sub masă și nu avem cu ce să îi facem, nu ne putem spăla pentru că nu avem unde încălzi apă,” a declarat Florentina Cojocaru, una dintre femeile evacuate de autorități din imobilul de pe strada Victoriei.

Și mai nemulțumit s-a arătat Marian Nica, un alt locatar al imobilului de pe strada Colonel Ion Buzoianu.  Bărbatul spune că nu se poate trăi în asemenea condiții, dar cu toate acestea, singurul lucru pe care îl face este să stea cu mâna întinsă și să solicite ajutor. De muncit, nici nu se pune problema că doar are pensie de handicap, deși nu pare a avea nici o problemă, în afara unui defect minor de vorbire.

”Aștept să ne aducă și nouă un aragaz să avem și noi alte condiții, să facem o baie caldă, să facem mâncare la copii, că nu se poate să stăm așa. Și chiuveta e înfundată, au promis că o să trimită pe cineva să o repare, și WC-ul la fel este înfundat. Eu unul nu muncesc, că am pensie de handicap”, a declarat Marian Nica.

Nemulțumirile sinistraților de pe malul râului Buzău nu sunt o noutate pentru responsabilii din Primăria Buzau. De altfel, viceprimarul orașului, Fănică Bîrlă,  declara zilele trecute că aceștia s-au obișnuit tot timpul să ceară ajutorul municipalității, fără să miște un deget pentru a-și rezolva problemele.

Reaminim, cei 24 de evacuați de pe strada Victoriei au fost dați afară din imobilul respectiv după ce nu au mai plătit chiria dar și pentru că devastaseră locuința și își deranjau foarte tare vecinii. Din martie, oamenii s-au mutat pe prundul Buzăului, acolo unde și-au amenajat o colibă din pături, cartoane și tablă. Pe malul râului, cei 10 adulți și 14 copii mâncau, se spălau și dormeau. Asta până în noaptea de sâmbătă spre duminică atunci când o ploaie torențială a fost pe punctul de a produce o tragedie. Oamenii erau cât pe ce să fie luați de ape, fiind surprinși de potop în timp ce dormeau. Cele 24 de persoane au dormit în noaptea respectivă într-un camion pus la dispoziție de ISU Buzău, după care au fost mutați în fostul sediu al Poliției Comunitare, un impbil degradat, dar care are totuși un acoperiș, geamuri la ferestre, toaletă și apă la robinet.

 

Ciprian STERIAN

 

2 COMENTARII

  1. Ar fi cazul sa nu ne mai uitam in gurile acestor trantori „sinistrati”. Iar DGAPC – in afara de a-i „deranja” pe acesti nesimtiti, ca-n povestea cu „Muieti is posmagii?”, aducandu-le mancarea la nas – ar trebui sa incerece sa le ia copiii, pe care adultii ii folosesc (ca paravan) pentru cersetorie. Iar Primaria sa nu le mai sufle atata in …, ci sa-i trimita la munca!

  2. La munca nene, cat e vara de lunga sa-mi zica cineva ca nu s-ar gasi de munca la camp cel putin! Cu pomana ii inveti, cu pomana o sa stea pe spinarea bugetarilor toata viata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.