Alexandru Constantin
managerul Alexandru Constantin de vorbă cu pacienții

Intenția ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, de a sista finanțarea de la bugetul de stat către spitalele private naște deja controverse atât în rândul celor care dețin astfel de unități medicale cât și în rândul pacienților. La Buzău, de pildă, sistarea finanțării spitalelor private s-ar putea traduce prin închiderea singurei unități medicale de acest gen din municipiu, Spitalul Sfântul Sava.
„O astfel de măsură ar însemna fără doar și poate închiderea spitalului. Nu cred că există persoane care să se poată interna și care să-și plătească integral ziua de spitalizare care la în mod normal ajunge pe la 250 de lei pe zi.”, a declarat managerul Spitalului Sfântul Sava din Buzău, Alexandru Constantin.
Spitalul Sfântul Sava din Buzău a fost deschis în luna august 2008 de către omul de afaceri Alexandru Constantin iar în prezent unitatea sanitară mai are și o secție exterioară în locul fostului spital de la Pâtârlagele, desființat pe vremea Guvernului Boc. În prezent, spitalul are contract cu Casa de Asigurări și este singura unitate sanitară din județ autorizată în îngrijiri paliative după ce spitalul de la Pârscov a fost închis la 1 aprilie 2011.
„Dacă această măsura va fi adoptată, deși eu refuz să cred așa ceva, pentru noi ar fi un dezastru. Am credite și leasing bancar pentru că anul trecut am mai amenajat și Spitalul de la Pătârlagele. Doar leasingul aici este de peste 1,3 milioane de euro iar eu când am amenajat Spitalul de la Pătârlagele am făcut-o în urma unei aprobări de la Ministerul Sănătății, cu cerințele lor, în baza unor norme europene și am făcut niște investiții care mi-au fost cerute astfel încât spațiul de acolo să corespundă. Am făcut niște investiții, niște credite bancare iar din punctul meu de vedere nu cred că se va aproba așa ceva pentru că se va isca un mare scandal. Asta, după părerea mea înseamnă concurență neloială, pentru că nu permiți spitalelor private să facă concurență celor de stat în aceleași condiții. Mai mult, cred că pacienții ar trebui să decidă singuri dacă vor să se interneze la un spital de stat sau la unul particular fără a fi condiționați de situația financiară”, consideră administratorul Spitalului Sfântul Sava de la Buzău, Alexandru Constantin.Alexandru Constantin Sf Sava
Singurul spital privat din Buzău are contract cu Casa de Asigurări care îi decontează lunar cheltuielile pentru 31 din cele 41 de paturi. Dintre acestea, 22 sunt paturi destinate pacienților cu boli cronice iar alte 9 sunt destinate îngrijirilor paliative. Asta înseamnă, că la o medie de 12-14 zile de internare pentru un bolnav cronic, Spitalul Sfântul Sava deservește lunar în jur de 60 de pacienți la Buzău și tot atâția ar fi urmat să fie și din 2013 la Pătârlagele, conform promisiunilor primite de la ministerul de resort de managerul unității spitalicești când s-a decis sa investească pentru redeschiderea spitalului. Pe lângă acești bolnavi cronici la Spitalul Sfântul Sava mai sunt aduși și pacienții aflați într-un stadiu terminal de boală, care în mod normal vin aici să-și trăiască decent ultimele zile iar acest tip de pacienți nu pot fi internați nicăieri în altă parte în județul Buzău.
„În prezent, pacienții internați în Spitalul Sfântul Sava nu trebuie să plătească decât o diferență datorată gradului de confort. Masa pacienților de la Sfântul Sava nu este masă de cantină ci de catering-restaurant. Casa de Asigurări alocă pentru masă 9 lei pe zi iar pe mine mă costă 25 de lei pe zi, pentru că nu aș putea să-i hrănesc pe pacienți de acești bani. Pentru că banii aceștia nu îi putem acoperi pacienții trebuie să plătească o sumă modică pentru a acoperi aceste cheltuieli. La Buzău, de exemplu, pentru 12-14 zile de internare pacientul trebuie să plătească în jur de 400 de lei iar la Pătârlagele și mai puțin. În plus, la spitalul nostru bolnavul nu trebuie să aducă absolut nici un medicament sau material sanitar și nici personalul medical nu așteaptă atenții”, a declarat managerul singurului spital privat din Buzău.
Spitalul Sf Sava
Tocmai din această cauză, singurul spital privat din Buzău nu duce lipsă de pacienți. Toate cele 9 paturi destinate bolnavilor în fază terminală sunt ocupate iar pe cele 30 de paturi destinate bolnavilor cronici sunt făcute programări pentru luni bune de acum înainte. Mai mult, odată ce au trecut pragul spitalului particular pacienții nu vor să mai audă de spitalul de stat dar nici nu concep să plătească, din buzunar mai bine de 200 de lei pe ziua de spitalizare.
„Aș opta pentru acest spital pentru că oamenii din jurul meu sunt mult mai drăguți decât la spitalul din Micro XIV. Personal am cancer la sân și chiar dacă nu am probleme în momentul ăsta, trebuie să mă internez și să îmi fac un set de analize. Din ce am înțeles de la recepție pentru 12 zile mă costă undeva la 400 de lei dar dacă merg în spitalul de stat sau la București plătesc mult mai mult și poate nici nu sunt tratată așa. În situația în care Casa de Asigurări nu ar mai face contract cu aceste spitale ar fi foarte greu. Nu cred că aș avea de unde să scot din buzunar câte 200 de lei pe zi”, a declarat o pacientă de 39 de ani venită la Spitalul Sfântul Sava pentru a se programa la o internare.
Pentru ca toate aceste probleme să fie aduse în atenția ministrului Eugen Nicolăescu care să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză, proprietarii de spitale private din țară au de gând să se asocieze și să meargă în audiență la ministrul de resort pentru a-i explica situația din teren.
„Deocamdată, până în luna martie trebuie să funcționeze pe vechiul contract cadru încheiat în 2012. Eu sper că domnul ministru a fost un pic neinspirat când a făcut acele declarații. Deja s-a format un grup de oameni care au astfel de spitale în țară și urmează să ne întâlnim joi la București unde să îl invităm și pe ministrul Nicolăescu ca să îi explicăm care este situația noastră. În provincie, unde lumea este destul de săracă, ar însemna să închidem porțile în secunda doi și am rămâne pe cap cu credite și datorii de ordinul milioanelor de euro ”, este de părere  Alexandru Constantin.

 

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Sa-i dea Dumnezeu sanatate d-lui Alexandru ca facut un lucru extraordinar cu spitalul Sf. Sava! Putea sa investeasca in asfaltari de drumuri si sa ajunga mare baron local sau in comert. tatal meu a fost internat acolo in stadiu terminal, conditiile sunt extraordinare, mancarea f.f.f buna, personalul amabil si calificat, curatenie…ce sa mai zic, omul asta chiar trebuie ajutat! Si sotiei dansului, medic si dansa, sa-i dea D-zeu sanatate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.