Situația Spitalului Orășenesc Nehoiu, pe punctul de a fi închis dacă rămâne în vigoare ordinul ministrului Sănătății de nefinanțare a 165 de paturi existente în unitățile medicale buzoiene, a fost prezentată detaliat astăzi ministrului Ladislau Ritli de către liderii PNL Buzău, deputatul George Scutaru și senatorul Cristi Bîgiu, în speranța că se va reveni asupra deciziei care-i înspăimântă de-a dreptul pe oamenii de pe Valea Buzăului. Parlamentarii liberali au fost însoțiți la discuțiile cu ministrul Sănătății de primarul orașului Nehoiu, Alexandru Corcodel și de directorului spitalului, medicul Cornelia Istrate, cu toții, cei patru buzoieni încercând să-l convingă pe oficialul de la București să revină asupra deciziei de a tăia de la finanțare un număr așa de mare de paturi din spitale, fapt care ar putea duce, în timp, la închiderea unităților spitalicești mici, și așa greu încercate de vremurile grele pe care le trăim. Delegația de la Buzău i-a transmis ministrului Sănătății că desființarea a 7-8 paturi la Spitalul din Nehoiu poate echivala cu închiderea unității medicale la care se tratează de ani de zile oamenii de pe Valea Buzăului. Odată închis spitalul, oamenii, mulți cu o situație materială precară, ar ajunge în situația de a parcurge zeci de kilometri ori chiar sute pentru a fi văzuți de un medic, ori, în cel mai rău caz, ar rămâne în voia sorții.
” Deşi parlamentarii PNL au propus prefectului Paul Beganu la întâlnirea de joi, 12 ianuarie, realizată de sindicatul SANITAS, organizarea unei intâlniri cu ministrul Sănătăţii, dl. Ladislau Ritli, pentru discutarea problemelor sistemului sanitar buzoian, din păcate nu s-a primit niciun răspuns la această iniţiativă. Drept urmare, parlamentarii buzoieni liberali George Scutaru şi Cristi Bîgiu au făcut demersurile necesare pentru a se întâlni cu ministrul Sănătăţii, pentru a-i expune situaţia cu care se confruntă sistemul sanitar buzoian şi, în mod particular, spitalul din Nehoiu.Considerăm că situaţia unităţii spitaliceşti din oraşul Nehoiu este cea mai gravă, deoarece o reducere suplimentară chiar şi de 7-8 paturi din numărul actual de 108 poate determina desfiinţarea. În această situaţie, locuitorii de pe Valea Buzăului ar rămâne fără asistenţă medicală deoarece au fost desfiinţate spitalele din Pârscov şi Pătârlagele, iar între Braşov şi Buzău nu ar mai funcţiona practic niciun spital” se arată într-un comunicat remis astă seară de PNL Buzău.
Pentru a-l convinge pe ministru că este de-a dreptul inoportună desființarea a noi paturi în spitalele din județul Buzău, parlamentarii liberali împreună cu primarul Nehoiului și cu directorul spitalului din acest oraș i-au prezentat oficialului toate argumentele în favoarea reevaluării propunerii de reducere de paturi. Delegația de la Buzău i-a spus ministrului Sănătății că tăierea de la finanțare a paturilor poate determina nu doar încetarea activităţii în acest spital, dar şi aglomerarea Spitalului Judeţean Buzău, care deja se confruntă cu o avalanșă de pacienți ca urmare a desfiinţării spitalelor din Pătârlagele, Pârscov şi Vintilă Vodă.
”Reprezentanţii PNL au constatat cu surprindere că discuţiile au arătat faptul că ministrului Sănătăţii i se prezintă abia atunci detalii asupra sistemului sanitar buzoian. Regretăm faptul că prefectul sau parlamentarii puterii nu şi-au făcut timp până acum să susţină la ministerul Sănătăţii cauza sistemului sanitar buzoian”, au precizat liberalii George Scutaru și Cristi Bîgiu, la finalul întâlnirii cu ministrul Ladislau Ritli.
În urma întâlnirii de astăzi, miministrul Sănătăţii a promis că va supune analizei situaţia semnalată de delegația de la Buzău, urmând ca în cel mai scurt timp să răspundă solicitărilor privind cazul spitalului din oraşul Nehoiu.
Ciprian STERIAN

3 COMENTARII

  1. Spitalul Orasenesc Nehoiu deserveste o populatie de 50000 de locuitori. Daca aceasta unitate va fi inchisa, sansele de supravietuire pana la Spitalul Judetean se reduc direct proportional cu numarul kilometrilor dintre cele doua zone. Sesizarea Ministerului Sanatatii, cel putin pana acum , a fost imposibila si asta pentru ca acest guvern si-a condamnat semenii la pieire, la extinctie prin orice mijloace posibile. Actiunile acestuia pot fii privite ca o forma moderna de exterminare in masa a celor mai vulnerabili dintre noi: batranii si cei saraci. Poate acum , in al 12-lea ceas, cand populatia nu mai poate indura acest regim, sa se renunte la subfinantarea acestei unitati si la salvarea unei zone de la dezastru.

  2. Spitalul este trecut la Administratia Locala. Corcodel nu a fost in stare sa-l ‘intretina’ mai ales cand cu gura lui a spus ca da afara din personal. Acum are tupeul sa se duca la ministrul sanatatii ? sa-i fie rusine !!!! Nu stiti cat au indurat unele cadre medicale …nu stiti..ca nu aveti de unde; le este frica la cadrele medicale sa deschida gura de frica pierderii locului de munca; atat directorul spitalului cat si corcodel sunt in acelasi partid. Vazand ca nu mai poate sa faca fata a dat fuga la minister ….. !!! inca odata RUSINE !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.