Spitalele din Nehoiu și Smeeni, la un pas de a fi închise. O spun liderii Sanitas care, la finele săptămânii trecute, au dezvăluit că cele două unități medicale au ajuns la fundul sacului.
Pe luna noiembrie, angajații din spitalul de la Nehoiu au încasat doar 20 la sută din banii ce li se cuvin. La Smeeni, lucrurile stau ceva mai bine însă nici aici angajaţii Spitalului de Boli Cronice nu au încasat salariul întreg pe noiembrie, ci doar 72 la sută. Și mai grav este că pentru decembrie nu mai sunt bani nici pentru salarii și nici pentru îngrijirea pacienţilor.
Problemele au apărut din cauza bugetului pentru pacienţii asiguraţi. Practic Casa Naţională a primit nişte cifre de la Direcţia de Sănătate Publică pe baza cărora a calculat de câţi bani ar fi nevoie. Dar cum în timpul anului, în cele două spitale au fost tratați cu aproape o mie mai mulţi bolnavi decât s-a preconizat inițial, banii s-au dovedit a fi de-a dreptul insuficienți.
Pe de altă parte, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că bugetul spitalelor din Nehoiu şi Smeeni s-a epuizat, nu pentru că nu ar fi fost suficiente fonduri alocate, ci pentru că banii primiţi nu au fost corect gestionaţi. Mai mult, Casa s-a achitat de toate datoriile către unităţile din judeţ iar speranțe de noi fonduri alocate pentru județul nostru sunt minime.
Pentru a nu se ajunge în situaţia ca cele două spitale să fie închise, sindicaliştii din sănătate au apelat şi la prefectul judeţului Paul Beganu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a dat asigurări că va face demersuri pentru rezolvarea situaţiei însă cum mai e puţin până la sărbători, nici din această zonă nu se întrevăd speranţe de redresare a situației. Singura soluție ar fi ca CNAS să facă o suplimentare de fonduri, având în vedere că toţi pacienţii trataţi în cele două spitale sunt asiguraţi. Dacă se va întâmpla sau nu asta, rămâne de văzut și, din păcate, de simțit de către pacienții care vor ajunge să bată la ușile unuia dintre spitalele în criză.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.