Spitalul Județean de Urgență Buzău a devenit recent unitate medicală acreditată pentru donarea de organe, aliniindu-se astfel numeroaselor spitale din țară recunoscute în acest sens. De coordonarea activității de transplant se va ocupa medicul urgentist Adrian Zoican iar de identificarea potențialilor donatori se va ocupa medicul Victor Ioniță, specialist în anestezie și terapie intensivă.
Spitalul Județean de Urgență Buzău se subordonează în acest sens Centrului de Transplant din București, unitate de unde vor veni medicii care vor participa la prelevarea de organe.
Practic, medicii buzoieni se vor ocupa de identificarea potențialilor donatori, de menținerea lor într-o stare care să permită prelevarea de organe, de convingerea familiilor celor aflați în moarte clinică să își dea acordul pentru donarea de organe și de anunțarea echipei de transplant din Capitală care urmează să vină să preleveze organele aflate ce pot fi transplantate.
„Trebuie înțeles de la bun început că acreditarea unității sanitare pentru transplant nu înseamnă că pacienții nu vor mai beneficia de tratament corespunzător pentru a fi menținuți în viață. Datoria noastră primordială va fi, ca și până acum, de îngrijire a pacienților și de speculare a oricărei șanse pentru menținerea lor în viață, doar că, din păcate, va fi un mic procent pe care nu îi mai putem ajuta iar când observăm că evoluția pacientului se îndreaptă spre acest moment trebuie să anunțam Agenția Națională de Transplant de apariția unui posibil donator. Coordonatorul de transplant trebuie să contacteze familia, care este singura ce își poate da acceptul pentru această procedură ”, a declarat medicul Victor Ioniță.
După obținerea acceptului de la familie, o echipă de transplant urmează a se deplasa de la București pentru prelevarea propriu-zisă a organelor iar la final familia donatorului beneficiază de finanțare din partea Agenției Naționale de Transplant pentru înhumare și transport.
Pentru că supravegherea bolnavilor aflați în moarte cerebrală se face în condiții foarte stricte mai este nevoie și de un electroencefalograf performant care să permită monitorizarea funcției cerebrale, aparat pe care Consiliul Județean și-a luat angajamentul că îl va achiziționa.
„Am discutat cu reprezentanții Consiliului Județean care au identificat sursa financiară, au aprobat achiziția și în cel mai scurt timp urmează ca aparatul să intre în dotarea Spitalului Județean de Urgență Buzău”, a declarat medicul Cosmin Ursăchescu, managerul spitalului buzoian.
În urma activității de transplant, Spitalului Județean de Urgență Buzău îi vor fi decontate o serie de cheltuieli suplimentare, cele cu menținerea la parametri optimi pentru transplant a potențialilor donatori, cheltuieli care vor fi decontate de Agenția Națională de Transplant.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.